Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524577
Complexnummer
524568 - Voorlinden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/27
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 6969
Buurtweg 98, 2244 AH te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 6

De (voormalige) GARAGE behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd omstreeks 1912 in Engelse Cottagestijl naar ontwerp van de architect R.J. Johnston. Direct na de Tweede Wereldoorlog is het pand verbouwd tot woonhuis met behoud van enkele voor de bouwstijl kenmerkende karakteristieken. Het pand staat vrijwel ter plaatse van een van de vroegere bouwhuizen van het oude huis Voorlinden. Naast het huis een schuurtje waarvan het muurwerk uit de achttiende eeuws dateert. De westgevel grenst aan een plein met rotonde en een cirkelvormig perk met bomen.

Omschrijving

Eénlaags garagegebouw onder afgeknot schilddak met uitzwenkende dakvoet en rode leipannen. Aan de achterzijde (zuid) een aangebouwde dubbele garage onder plat dak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gedeeltelijke aangesmeerd met ruw pleisterwerk. Recht gesloten dubbele tweeruits vensters. Voorgevel (noord) met entree in laag risaliet onder zadeldak. Op de nokhoeken van het dak vier schoorstenen.

Waardering

(Voormalige) uit 1912 daterende garage van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde als historisch functioneel en ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524568. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Johnston, A.R. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur