Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524592
Complexnummer
524587 - De Vrije Blick
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82992/189
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10428
Hertelaan 15, 2243 EK te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 5

(Voormalig) KOETSHUIS in Engelse Landhuisstijl, oorspronkelijke behorend bij landhuis De Vrije Blick, in 1917 gebouwd naar ontwerp van de architect W.A. Lensvelt. De zuidwestzijde van het plein dat aan drie zijden door het gebouw wordt omsloten is afgescheiden met een laag gemetseld muurtje. De doorgang wordt geflankeerd door twee gietijzeren lantaarns op hekpijlers.

Omschrijving

Groot symmetrisch samengesteld pand van één bouwlaag op U-vormige plattegrond waarin oorspronkelijk het koetshuis en twee dienstwoningen waren ondergebracht. De (deels afgewolfde) zadeldaken hebben een uitzwenkende dakvoet en zijn met rode leipannen gedekt. In de as van deze doorgang een middenrisaliet met afgeknotte topgevel onder een steekkap met wolfeind. In de risaliet twee grote dubbele inrijdeuren met roedenverdeelde bovenlichten onder een rondboog. Aan weerszijden van de garagedeuren, een enkele deur tussen gekoppelde drieruits vensters en recht boven de deur een dakkapel onder schilddak. Het dak boven deze vleugel wordt bekroond door een achtkantige lantaarn met korfbogen onder een koepeldakje. De dwarsvleugels van de (voormalige) dienstwoningen zijn identiek ingedeeld. De eindgevels (zuidwest) bestaan uit afgeknotte topgevels onder wolfeinden. Op de begane grond een driezijdige erker onder uitzwenkend dakje met rode leipannen en daarboven een driedelig venster. De gevels aan het plein hebben een symmetrische indeling: een hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap met op de begane grond een deur tussen twee vierkante venstertjes. In de aan weerszijden iets uitzwenkende geveltop een dubbel zesruits venster. Aan weerszijden van de risaliet samengestelde vensterpartijen en in het dakschild dakkapellen onder schilddakjes. De achtergevels van de woningen hebben een vergelijkbare symmetrische indeling met hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap. Op de nokken van beide woonhuizen twee grote schoorstenen.

Waardering

Het (voormalige) uit 1917 daterende koetshuis van De Vrije Blick is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief onderdeel van een landhuis met bijgebouwen, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

- wegens de stilistische samenhang met het landhuis en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het (voormalige) koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de historisch ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen van de Vrije Blick.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524587. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver