Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524602
Complexnummer: 
524598 - Oud Clingendael
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 februari 2005
Kadaster deel/nr: 
40520/50
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wassenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wassenaar
X-Y coördinaat: 
86025 - 458622

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding complexonderdeel 2

Het gefaseerd tot stand gekomen U-vormig complex van DIENSTGEBOUWEN, behorend bij de historische buitenplaats Oud Clingendaal, bestaat uit een aantal geschakelde panden die in diverse periodes tot stand gekomen zijn. Door de vorm van het complex is een rechthoekig plein ontstaan waaraan de hoofdgevels van de panden liggen. Het oudste deel op de kop van de U-vorm is in een gematigde, aan het Neo-Classicisme verwante stijl gebouwd. Een later aangebouwd deel kenmerkt zich door een bescheiden Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant. De in 1915 naar tekeningen van de architecten Wouters en Brandes toegevoegde garage met dienstwoning is een voorbeeld van een voor die tijd herkenbare Interbellum-architectuur. De bestaande panden kregen in het verlengde van deze verbouwing een "face-lift" waarmee getracht werd een coherenter geheel te vormen. De koestal met melkkamer in het langgerekte middendeel, kreeg in 1946 een woonfunctie.

De dienstgebouwen liggen zuidwestelijk van het huis. Aan de pleinzijde van de noordwestgevel zijn leilindes aangeplant.

Omschrijving

In een U-vorm geschakelde, eenlaagse panden met de hoofdgevels naar het binnenplein gekeerd. De linker poot van de U (noordoost) heeft aan de linker, kopse zijde een risalerend bouwdeel, heeft gepleisterde wanden en een uitzwenkend met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak dat deels is afgeknot. Dit bouwdeel bezit meerdere door de daklijst lopende dakkapellen met negenruits vensters onder een plat dak. De hoofdgevel van dit bouwdeel ligt aan het pleintje (zuidwest). Hierin zijn vier entrees geplaatst onder drieruits bovenlichten. Het risalerende geveldeel aan deze gevelzijde heeft een negenruits venster. Daarnaast bevindt zich een eenlaagse serre-achtige uitbouw met meerruits vensterpartijen in de drie gevels onder een plat dak. In de kopse zuid-west gevel van dit bouwdeel is een meerruits drielichtvenster geplaatst. Deze gevel is gedecoreerd met gebosseerde hoekpilasters. De gevel aan de noord-oostkant bezit een negenruits venster. In de gevel aan de zuidoostzijde zijn twee T-vensters met drieruits bovenlichten geplaatst, ter plaatse van de zolderverdieping bevinden zich drie zesruits vensters.

De lange gevel van het complex is opgemetseld in grauwe baksteen onder een gebroken schilddak gedekt met gesmoorde pannen. In de gevel aan de pleinzijde van het pand (noordwest) zijn meerruits vensters geplaatst en twee dubbele deuren. De rechter kopse gevel (zuidwest), is opgemetseld in rode baksteen en heeft een samengesteld, ingezwenkt schilddak dat met gesmoorde pannen gedekt is. Dit bouwdeel bestaat uit een in elkaar geschoven tweelaags en eenlaags bouwvolume. In de noordoostelijke gevel van het lage bouwdeel, aan de pleinzijde zijn drie garagedeuren geplaatst waartussen steunberen zijn gemetseld. De achtergevel bezit drie, paarsgewijs gekoppelde vierruits vensters waartussen eveneens steunberen gemetseld zijn. De uitbouw aan de zuid-oostzijde is opgemetseld in rode baksteen onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak.

Waardering

De dienstgebouwen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en ensemblewaarde als complex van dienstgebouwen uit verschillende bouwperiodes die als historisch ruimtelijk en functioneel onderdeel, deel uitmaken van de historische buitenplaats Oud Clingendaal.

Het exterieur van de verschillende bouwonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOud Clingendaal22245 CHWassenaar
NeeOud Clingendaal32245 CHWassenaar
NeeOud Clingendaal52245 CHWassenaar
NeeOud Clingendaal42245 CHWassenaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dienstwoning(K4)

Dienstgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WASSENAARD2384

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurstijlzuiver
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstijlzuiver
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151915exactverbouwing
19461946exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Brandes, J.J. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Wouters, Th. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur