Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524916
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82771/18
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Alkmaar A 5367
Gedempte Nieuwesloot 153, 1811 KS te Alkmaar
Gedempte Nieuwesloot 157, 1811 KS te Alkmaar

Omschrijving

Inleiding

LOGEGEBOUW in Amsterdamse Schooltrant uit 1924 met bijbehorende CONCIERGEWONING uit 1936, gebouwd in opdracht van de vrijmetselaarsloge "De Noordstar" naar een ontwerp van de architecten L. Groen en D. Saal. In de Tweede Wereldoorlog was de tempelzaal ingericht als drukkerij en na 1945 kreeg de zaal zijn oorspronkelijke bestemming terug. Daartoe vond in 1947 een verbouwing plaats naar ontwerp van L. Groen. De panden zijn onderdeel van de gesloten zuidwestelijke gevelwand langs de Gedempte Nieuwesloot.

Omschrijving

Het logegebouw bestaat uit twee rechthoekige bouwvolumes van één bouwlaag met zolderverdieping onder mansardedaken met gesmoorde tuile du Nordpannen waarvan de noklijnen evenwijdig aan de straat liggen. Het achterste bouwblok, dat vanaf de straat niet te zien is, bevat de tempelzaal. De brede voorgevel (NO) aan de straatzijde telt links één bouwlaag, terwijl het rechter gedeelte is opgehoogd tot twee bouwlagen. Boven het lage deel is het overstekende dakschild geknikt, het hogere in het dakschild stekende deel is aan de voorzijde plat afgedekt. De voorgevel is gepleisterd en geschilderd, de hoge plint onder de waterlijst van de vensters in een donkere kleur grijs, het bovengedeelte een lichte. Rechts bevindt zich de iets terugliggende entree met deur tussen twee smalle laddervensters. Boven de ingang het teken van de vrijmetselaars: een passer en een winkelhaak. Rechts van de deur is een decoratieve metalen vlaggestokhouder aangebracht. Links in de gevel op de begane grond vier brede vensters met in de bovenlichten een veertienruits roedenverdeling, die behoren bij de ruimte die dient tot voorhof. In het hogere deel treft men op de verdieping links eenzelfde venster als op de begane grond aan en rechts daarvan vier kleine venstertjes met een achtruitsverdeling. De gevel wordt afgesloten door een smalle daklijst. Inwendig is de tempelzaal met spitsboogvormig gewelf en de uitmonstering en detaillering uit 1947 grotendeels gaaf bewaard gebleven. De conciërgewoning telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde tuile du Nordpannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn loodrecht op de straat staat. In de voorgevel (NO) op de begane grond drie rechthoekige vensters en op de verdieping een gebogen erker van vier vensters met glas-in-loodramen in de bovenlichten. \t

Waardering

De vrijmetselaarsloge uit 1924/1947 met bijbehorende conciërgewoning is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een logegebouw in Amsterdamse Schoolstijl met gave tempelzaal in een bijzondere op het werk van S. van Ravesteijn geïnspireerde vormgeving uit 1947. De panden zijn beeldbepalend gesitueerd in het centrum van Alkmaar.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Logegebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Beheerderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1924
exact
Logegebouw
verbouwing
1936
1936
exact
Pakhuis/bovenwoning (voor de beheerder)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden