Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525043
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82947/176
Kadastrale aanduiding
Nieuwkoop A 2360
Dorpsstraat 119, 2421 AX te Nieuwkoop

Omschrijving

Inleiding

WINKEL/BEDRIJFSPAND uit omstreeks 1885 met winkelpui in Neo-Renaissancestijl. Sinds omstreeks 1920 heeft het gebouw gefungeerd als snoepfabriek van de Fa. Bots, die tot die tijd op het achtererf van Dorpsstraat 121 was gevestigd. Tot 1975 heeft het bedrijf als zodanig gefunctioneerd en werd snoep gefabriceerd voor de supermarktketen van Simon de Wit.

Omschrijving

Langgerekt, uit twee bouwdelen bestaand vrijstaande pand bestaande uit een voorste deel met winkelpui en een achterste deel. Het voorste bouwvolume heeft een begane grond en een zolder onder een mansardedak waarvan één schild gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen en het ander met gesmoorde platte Friese pannen; de noklijn staat haaks op de straat. Het is opgetrokken uit grauwe baksteen (fijngevoegd kruisverband), waarbij de vensters en blindnissen worden gedekt door strekken. De plint is gepleisterd, terwijl voor neuten en lekdorpels hardsteen is gebruikt. De voorgevel is een symmetrisch ingedeelde lijstgevel met over de volle gevelbreedte een houten winkelpui geleed door pilasters met verdiepte velden en corintische kapitelen, die een hoofdgestel dragen. In het midden bevindt zich een dubbele tweeruits paneeldeur met bovenlicht, geflankeerd door pilasters. Aan weerszijden hiervan bestaan de gedeeltelijk afgetimmerde etalages uit zesruits benedenramen en drieruitsbovenlichten. Op de verdieping bevindt zich in het midden een zesruits schuifraam met aan weerszijden een blindnis. Rechts van de voorgevel een houten poort met dubbele deur en een latei in de vorm van een architraaf met guttae.

In de linker zijgevel bevinden zich enkele vensteropeningen, waaronder een negenruitsschuifraam en in de rechter ondermeer een deur.

Het aansluitende achterste bouwvolume wordt overkapt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak.

In het INTERIEUR bevinden zich ondermeer een stookplaats en dubbele rails die een functie hadden in het proces van snoepfabricage.

Waardering

Het pand is van algemeen belang:

- vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde

-als representatief voorbeeld van een niet-stedelijk winkel/bedrijfspand met een Neo-Renaissancewinkelpui uit het laatste kwart van de 19de eeuw;

- vanwege de rol die het pand heeft gespeeld in de sociaal-economische historische ontwikkeling van Nieuwkoop.

- als een bijzonder en vrij zeldzaam voorbeeld van een huis dat aan het begin van de 20ste eeuw is ingericht voor de fabricage van snoep en enkele decennia als bescheiden snoepfabriek heeft gedraaid;

- vanwege de functionele, visuele en cultuurhistorische relatie met Dorpsstraat 78, 80, 82 en 121.

- vanwege het stedenbouwkundig belang doordat het als sluiscomplex mede de entree van het dorpscentrum van Nieuwkoop bepaalt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1885
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver