Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525194
Complexnummer
520161 - Complex Mariastraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82823/119
Kadastrale aanduiding
Lieshout C 1831
Bij Mariastraat 25, 5738 AH te Mariahout

Omschrijving

Inleiding.

PASTORIE, gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van Phil Donders. Het gebouw ligt ten oosten van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk.

Omschrijving.

Het eenlaagse pand heeft een plattegrond van in elkaar grijpende rechthoeken. Het is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft boven de ver uitkragende houten gootlijst een samengesteld schilddak met verbeterde Hollandse dakpannen. De gevel aan de straatzijde bezit rechts twee vensters met bovenlicht, boven en onder van glas-in-lood voorzien. Alle vensters hebben betegelde vensterdorpels. Links een erker met baksteen borstwering en plat dak, alle vensters met glas-in-lood. Brede dakkapel met vier ramen waarin verdeling met loodstrippen. De westgevel bezit rechts een kruisvenster met glas-in-lood, ook in de risaliet met topgevel aan de linkerzijde zo'n raam. In het dakvlak rechts weer een dakkapel als aan de straatzijde. Onder het rechter venster een opgemetselde baksteen plantenbak. Rechts in de risaliet een rondboogportiek met geblokt gemetselde randen en kruis, vernieuwde paneeldeur. De dakaanzet van de topgevel is asymmetrisch. Op de eerste etage een tweelichts venster met glas-in-lood strippen. Daarboven onder gedecoreerd afdak een klok, in de nok staand siermetselwerk. Links hiervan een eenlaags aanbouw onder plat dak met deur onder luifel, met verbindende aanbouw naar kerk.

De oostgevel bezit in het midden een eenlaagse uitbouw onder plat dak met deur, toegang gevend tot de privétuin welke aan de straatzijde is afgeschermd door een baksteen muur. Rechts en links hiervan twee kruisvensters met glas-in-lood strippen. De overkragende daklijst wordt in het midden doorbroken door een baksteen deel met hoge vensters, waarachter zich de trap bevindt. Aan weerskanten van dit deel met plat dak waarop windveerpannen een tweelichts dakkapel met glas-in-lood strippen.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een voorbeeld is van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520161. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Pastorie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1933
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing