Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525205
Complexnummer
525195 - Raaphorst (De Horsten)
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82921/161
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wassenaar C 667
Raaphorst 1, 2245 BA te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding

De bij de historische buitenplaats Raaphorst behorende DIENSTWONING uit ca. 1838-1845 in Eclectische stijl is ontworpen in de periode dat Zocher jr. in dienst van Z.K.H. prins Frederik werkzaam was op zijn landgoederen De Horsten en de Paauw. De dienstwoning ligt op de voormalige buitenplaats Raaphorst langs de Umfahrungsweg, nabij een open ruimte aan één van de assen van het voormalige kasteel.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaagse, symmetrisch opgezette, deels onderkelderde bouwmassa heeft een plattegrond op basis van een latijns kruis. De haaks op elkaar aansluitende zadeldaken met breed overstek zijn gedekt met geglazuurde, gesmoorde Hollandse pannen en hebben zinken nok- en hoekkepers. Op de nok bevindt zich een uit grauwe baksteen opgetrokken schoorsteen. De windveren zijn van hout. De gevels zijn zandsteenkleurig gepleisterd, voorzien van geblokte hoeklisenen, die een over alle gevels doorlopende cordonlijst dragen. De plint is zwart geschilderd. De vensters op de begane grond zijn overwegend zesruits schuiframen, deels voorzien van binnenluiken. Het iets vooruitspringende middendeel van de voorgevel (zuidoost) is een puntgevel, voorzien van een paneeldeur met tweeruits bovenlicht, toegankelijk via twee stoeptreden. Op de verdieping bevindt zich een rond tuimelraam. In de terugliggende flankerende langsgevels bevindt zich elk één venster. De beide symmetrisch ingedeelde kopgevels (noordoost/zuidwest) hebben op de begane grond twee vensters. Het engelenraam op de verdieping bestaat uit een, door smalle ramen geflankeerd, vierruits klapraam, met daarboven een rondboogvormig bovenlicht, voorzien van straalsgewijze roedenverdeling. De achtergevel (noordwest) heeft rechts (west) van de lange dwarsvleugel een kelderluik met diefijzers. Van de beide langsgevels van de dwarsvleugel is de zuidwestelijke blind en de noordoostelijke heeft een paneeldeur met tweeruits bovenlicht en één venster. De kopgevel (noordwest) heeft links in de gevel een keldervenster met luik. Op de verdieping bevindt zich een rondboogvenster met houten geprofileerde omlijsting en een zesruits raam. In het interieur is de oorspronkelijke indeling in hoofdlijnen gehandhaafd.

Waardering

De bij de historische buitenplaats Raaphorst behorende DIENSTWONING is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische-, cultuurhistorische- en ensemblewaarde:

- als goed voorbeeld van dienstwoning uit het midden van de 19de eeuw in Eclectische stijl;

- als onderdeel van de historische buitenplaats De Horsten in het algemeen en Raaphorst in het bijzonder;

- door de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, in het bijzonder van het exterieur;

- door de bijzondere functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats;

- door de beeldbepalende situering langs de Umfahrungsweg en een open ruimte langs een van de hoofdassen van het voormalige kasteel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525195. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1838
1845
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden