Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525208
Complexnummer
525195 - Raaphorst (De Horsten)
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82923/11
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wassenaar C 1368
Bij Raaphorst 2, 2245 BA te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding

Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij het toegangshek van de buitenplaats Raaphorst. Z.K.H. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I, verwierf in de periode 1838-1846 diverse landgoederen in Wassenaar (o.a. Raaphorst, Eikenhorst, De Paauw, Backershagen, Groot Haesebroek, Wildrust, De Drie Papegaaien) en Voorschoten (Ter Horst). Om de begrenzing van zijn omvangrijke landgoed aan te geven, liet hij op de hoeken van zijn bezit grenspalen plaatsen, ter afbakening van zijn jachtgebied. Slechts enkele staan nog op hun oorspronkelijke plaats. Deze paal stond waarschijnlijk aan de andere zijde van het toegangshek.

Omschrijving

Op vierkant grondvlak, bijna twee meter hoge hardstenen grenspaal met kapelletjes en geprofileerde afdekking en basement. Aan ene zijde in basreliëf aangegeven 'HOEK', aan andere zijde de tekst 'Eigen jagt van Z.K.H. prins Frederik'.

Waardering

Grenspaal is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de typologische en de functionele, ruimtelijke samenhang met de buitenplaats Ter Horst. De paal is tevens van historisch-geografische waarde als onderdeel van een groter ensemble van grenspalen, de 19de-eeuwse begrenzing van het landgoed De Horsten, gelegen binnen de gemeenten Voorschoten en Wassenaar.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525195. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Grenspaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1840
1860
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing