Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525228
Complexnummer
525217 - Eikenhorst (De Horsten)
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82922/53
Kadastrale aanduiding
Wassenaar D 2211
Eikenhorst 5, 2245 BB te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding

Uit het midden van de 19de eeuw stammende PORTIERSWONING bij de zuidwestelijke entree van Eikenhorst is gebouwd in de traditie van het Neoclassicisme. Tegen de voorgevel is één van de twee hekpijlers van het toegangshek geplaatst. Tegenwoordig (anno 1997) is deze entree naar de Horsten afgesloten. Het complex bestaat uit een cluster van drie parallelle, tegen elkaar aangebouwde bouwmassa's, waarvan de voorste het woongedeelte is.

Omschrijving

Uit grauwe baksteen (kruisverband) opgetrokken éénlaagse, bouwmassa met zolder onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De nokrichting loopt evenwijdig aan de oprijlaan. Aan weerseinden van beide gevelhoeken bevinden zich relatief hoge, slanke gemetselde schoorstenen. De deur- en vensteropeningen worden gedekt door rollagen, of strekken. De geveltoppen zijn afgewerkt met vlechtingen. De voorgevel (zuidoost) is een symmetrisch ingedeelde langsgevel met in het midden een paneeldeur met drieruits bovenlicht. Rechts tegen de gevel hangt een luidklokje. Aan weerszijden is symmetrisch in de gevel een negenruits schuifraam geplaatst, voorzien van groen geschilderde luiken. De beide kopgevels zijn puntgevels met aan de zijde van de oprijlaan schouderstukken. Op de zolderverdieping bevindt zich een vierruits zolderluik. Tegen de noordwestgevel zijn twee gepleisterde, bouwmassa's geplaatst. Het gaat hier om een in oorsprong wellicht 17de-eeuwse schuur onder een zadeldak en een 18de-eeuwse onderkelderd woonhuis met een omstreeks 1900 gewijzigd mansardedak. In de zuidelijke kopgevel is zichtbaar dat vlechtingen doorlopen in de gevel van de aangrenzende bouwmassa.

Waardering

De PORTIERSWONING van Eikenhorst is van algemeen belang vanwege de architectuur-, bouwhistorische en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van laat-18de-eeuwse/midden-19de-eeuwse portierswoning in de traditie van het Neoclasssicisme met deels oudere bouwelementen;

- als ruimtelijk en functioneel onderdeel van de historische buitenplaats De Horsten/Eikenhorst;

- door de beeldbepalende situering bij het toegangshek van Eikenhorst aan de lange oprijlaan;

- aangezien de portierswoning vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525217. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1840
1860
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden