Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525280
Complexnummer
525276 - Hammenwoning
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82926/156
Kadastrale aanduiding
Delft K 327
Rotterdamseweg 155, 2628 AL te Delft

Omschrijving

Inleiding

KARNSCHUUR uit de zeventiende eeuw, behorende bij het boerderijcomplex "Hammenwoning". De karnschuur bevindt zich ten zuidoosten van het woonhuis.

Omschrijving

Karnschuur, opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen. De gevels bestaan met uitzondering van een gecementeerde plint en een kopgevel uit schoonmetselwerk met vlechtingen in de kopgevels. Er zijn staafankers toegepast. De houten goot rust op houten klosjes. De houten kozijnen hebben houten pen- en gatverbindingen. In de oostgevel bevinden zich v.l.n.r. een houten deur, een rechtgesloten venster met vierruitsraam en een tweedelige staldeur. In de noordgevel bevindt zich een rechtgesloten venster met luik. In de westgevel een venster met luik en kleine uitbouw onder plat dak. De zuidgevel is blind.

Door het cirkelvormige patroon in de klinkervloer en de houten constructie, die wordt gedomineerd door kruislings geplaatste balken, is de vorm en de plaats van de karnplaats sterk herkenbaar.

Waardering

De karnschuur uit de zeventiende eeuw, behorende bij het complex "Hammenwoning" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als historisch-functioneel onderdeel van de boerenhofstede,

- vanwege de ouderdom, de karakteristieke detaillering en het interieur en de hoge mate van gaafheid en herkenbaarheid daarvan.

De karnschuur heeft als onderdeel van het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rotterdamseweg en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de onderdelen van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525276. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1600
1700
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing