Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525301
Complexnummer: 
525300 - Zeepfabriek Bousquet
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
18207/20
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Delft
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Delft
X-Y coördinaat: 
84133 - 447933

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het aan de gracht gesitueerde WERRK-WOONHUIS Voorstraat 90 is een voorbeeld van de Neo-Classicistische bouwstijl en maakt deel uit van het complex ZEEPFABRIEK Bousquet. Deze zijn verbonden met twee eveneens als rijksmonument beschermde pakhuizen aan de Molenstraat, een zijstraat van de Voorstraat.

Wijzigingen zijn aangebracht in de rechtgesloten vensters in de tweede bouwlaag. In de jaren 1990 zijn de raamroeden verwijderd.

Het pand bevindt zich in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het pand Voorstraat 90 heeft een zeer langgerekte plattegrond. Het rechthoekige deel aan de voorzijde funktioneert als kantoor. Dit deel van het gebouw telt twee bouwlagen onder een schilddak, deels gedekt met gesmoorde, deels met rode Hollandse pannen. Achter het kantoor zijn bedrijfsruimten gesitueerd, die deels in open verbinding staan met de overdekte doorgang in het pand Voorstraat 92. De bedrijfsruimten bestaan uit één hoge bouwlaag en zijn het gevolg van geleidelijke uitbreidingen van de zeepfabriek.

De lijstgevel aan de voorzijde is samengesteld uit een gepleisterde eerste bouwlaag en een tweede bouwlaag van schone baksteen. Midden boven de geprofileerde lijst is een dakkapel geplaatst met segmentboogvormige bovendorpel en éénruits vensters.

De in drie traveeën opgedeelde gevel heeft in de eerste bouwlaag drie geprofileerde rondbogen, die rusten op de kapitelen van de pilastervormige penanten. De middendorpel is sterk aangezet en vormt over de gehele breedte van de gevel een horizontaal accent. In de rechter travee staat een drieruits paneeldeur onder een éénruits bovenlicht. Tweeruits vensters met eenruits bovenlichten bevinden zich in de overige traveeën. Onder de vensters zijn verdiept liggende panelen aangebracht. Een gepleisterde cordonlijst markeert de overgang van de eerste naar de tweede bouwlaag. In de tweede bouwlaag staan drie rechtgesloten vensters met een éénruits bovenlicht in de schuiframen.

Een hardstenen stoep vormt de overgang van straat naar voorgevel. Geheel rechts, naast de voordeur, staat een hardstenen stoeppaal, voorzien van een decoratief motief op de taps toelopende schacht.

In het sobere interieur is aan de rechter zijde een gang opgenomen, met over de resterende breedte van de gevel, tot in het pand Voorstraat 92, een rechthoekige kantoorruimte.

Waardering

Voorstraat 90 is als onderdeel van het complex zeepfabriek Bousquet van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

Het complexonderdeel is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een industriële ontwikkeling, namelijk zeepfabriek binnen een stedelijke kern, waarbij de veranderingen die het produktieproces de afgelopen twee eeuwen onderging afleesbaar zijn aan het gebouw.

Het complexonderdeel is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de Neo-Classicistische bouwstijl, vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering.

Het pand Voorstraat 90 heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van het complex Bousquet en vanwege de beeldbepalende ligging binnen de historische kern van de stad Delft.

Het pand is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVoorstraat902611 JTDelft

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieZeepfabriek

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DELFTB3427

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18001900globaalvervaardiging