Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525319
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Onder 't Stroodak
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
18207/34
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Delft
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Delft
X-Y coördinaat: 
84940 - 446515

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het WOONHUIS 'Onder 't Stroodak' is gebouwd in 1920 in opdracht van Prof. Chr. K. Visser, naar een ontwerp van architect A.H. Wegerif Gzn. (1888-1963). Het huis is van het type villa en is gebouwd in de Engelse landhuisstijl, een romantische bouwstijl herkenbaar aan rieten kappen en vensters met kleinschalige roedenverdeling. Wegerif streefde ernaar de nieuwe vormen van het burgerlijk woonhuis in Engeland te vertalen naar de Nederlandse situatie. In het door Wegerif geschreven boek 'Bouw van Middenstandswoningen' blijkt dat vooral de door Muthesius gepresenteerde plattegronden Wegerif inspireerden.

De villa maakt deel uit van een kleine groep woningen bestemd voor hoogleraren, gelegen op de terreinen van de Delftse universiteit. Het pand staat op de hoek Julianalaan-Bernhardlaan en ligt met de woonvertrekken zuidwest gericht. De gevelsteen toont naast de naam van het huis een paddestoel en kabouters.

Omschrijving

Deels onderkelderd woonhuis van één bouwlaag met samengestelde schildkap op rechthoekige plattegrond met aan de zuidwestzijde een vijfzijdige serre met een vijfzijdig puntdak en aan de noordoostzijde een uitbouw van één bouwlaag met schildkap en plat dak. Het huis is opgetrokken in hardgrauwe handvormsteen in Vlaams verband met een trasraam van klinkers en platvol terugliggende voeg. Op de smalle hoge nok bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. De rechtgesloten gevelopeningen bevatten houten enkele en dubbele draairamen en dubbele terras- en balkondeuren, alle uitgevoerd met houten lekdorpels, glas-in-lood en (grotendeels) met luiken. In de segmentboogvormige vensters in de kap bevinden zich klepramen.

De asymmetrische zuidwestgevel bevat links de serre met op de verdieping een loggia met houten kolommen en houten, vaste bloembakken. In de eerste bouwlaag is in het midden een groot venster met twee ramen aangebracht, aan de zijkanten enkele ramen. Dubbele, naar buiten openslaande deuren geven toegang tot het balkon. Rechts in de eerste laag bevinden zich dubbele terrasdeuren.

De asymmetrische zuidoostgevel bevat in de eerste laag twee vensters van ongelijk formaat met dubbele ramen. Op de verdieping herhaald zich dit patroon met vensters van gelijke formaat, geflankeerd door enkele ramen. Onder het rechter enkele raam is een koekoek met keldervenster aangebracht. In de kap is een met het riet meegedekte dakkapel met schildkap opgenomen, waarin een venster met dubbele draairamen. In het lage bouwdeel is een deur geplaatst. De noordoostgevel is ter plekke van het trappenhuis onder een schildkap hoger opgetrokken. Het riet is volledig tegen dit bouwvolume aangedekt. In dit geveldeel bevinden zich twee horizontale vensters met reeksen van vier draairamen. Rechts in de gevel een enkel raam. In de gevel van de uitbouw met plat dak bevinden zich twee vensters met getrapte sluiting en bij de uitbouw onder schildkap twee rechtgesloten vensters, alle met bakstenen lekdorpels. In de kap is een segmentboogvormig venster aangebracht.

In de noordwestgevel van de uitbouw is de keperboogvormige entree met keperboogvormige deur voorzien van ruit en geheng en aan weerszijden bevinden zich smalle staande vensters met bakstenen lekdorpels. Links een gemetseld muurtje. De asymmetrische noordwestgevel bevat op de eerste bouwlaag v.l.n.r. een venster met dubbele ramen, een enkel en twee dubbele ramen. Op de zolderverdieping bevinden zich v.l.n.r. een venster met dubbele ramen, een enkel raam, dubbele ramen en vervolgens een enkel raam. In de kap is een dakkapel als aan de zuidoostzijde opgenomen.

Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling en detaillering grotendeels behouden. In de uitbouw onder schildkap en plat dak bevinden zich onder meer een berging en de hoofdentree met vestibule. Op de begane grond geeft een centraal gelegen gang met trappenhuis met scheluwetrap toegang tot de keuken, de eetkamer en aan de zuidwestzijde de woonkamer met erker en studeerkamer. Het interieur in Engelse stijl is voorzien van houten lambriseringen vensterbanken, een Ingle-hoek met gemetselde schouw, een toog met houten betimmering tussen de zitkamer en de studeerkamer, omlijsting serre, balkenlaag en geprofileerde deuren met smeedijzeren geheng. Zowel op de begane grond als op de verdieping bevindt zich een tochtdeur met glas-in-lood. Het trappenhuis is voorzien van een houten trap met balustrade en geprofileerde trappaal. De gang is zwart-wit betegeld.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het woonhuis is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een specifieke ontwikkeling in de TU-wijk van Delft, namelijk de bouw van woonhuizen voor professoren.

Het woonhuis heeft architectuurhistorische waarde als een voorbeeld van de Engelse landhuisstijl, vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de architect Wegerif en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het materiaalgebruik, de detaillering en vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur.

Het woonhuis heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek Julianalaan-Bernhardlaan en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de TU-gebouwen. Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJulianalaan1562628 BLDelft

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DELFTA6844

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201920exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Wegerif, A.H. ; Drenthearchitect / bouwkundige / constructeur