Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525322
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82912/190
Kadastrale aanduiding
Delft A 8896
Poortlandplein 5, 2628 BM te Delft

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS annex POLITIEPOST uit de jaren twintig.

Het pand is gebouw als woonhuis met twee cachotten voor de veldwachter. Deze vooruitgeschoven politiepost was nodig met het oog op de ontwikkeling van de woonwijk en de TU-wijk in de Wippolder. Door de grote afstand van deze nieuwe wijk buiten de singels tot de binnenstad werd deze extra post nodig geacht.

Het pand staat met de voorgevel gericht op het Poortlandplein en markeert de uiterste oosthoek van het De Vries van Heystplantsoen. Het staat tegenover de Rooms-Katholieke kerk van het Allerheiligst Sacrament.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op nagenoeg vierkante plattegrond met puntdak. Het dak is gedekt met rode Hollandse pannen en heeft op de nok een gemetselde schoorsteen. Ieder dakvlak wordt afgesloten door de rondom lopende houten gootlijst en wordt doorsneden door een houten dakkapel met twee ramen. Onder de daklijst zijn de gevels verrijkt met een samengestelde sierrand van uitgemetselde stenen. Het pand is opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband. De rechtgesloten entree's zijn uitgevoerd met houten deuren met hardstenen onderdorpels en neuten. De rechtgesloten vensters onder een strek zijn uitgevoerd met houten kruisramen, waarvan de onderste delen - met één ruit - voorzien zijn van luiken met smeedijzeren geheng en een in de stadskleuren zwart en wit geschilderd zandlopermotief en bakstenen lekdorpels. De zesruits bovenlichten bevatten een klepraampje en zijn uitgerust met licht gekleurd glas.

De symmetrische oostgevel aan het Poortlandplein bevat een centraal gelegen hoofdentree met een paneeldeur met staande, tweeruits zijlichten aan weerszijden en een houten luifel aan getordeerde ijzeren stangen. Boven de luifel een gecementeerd spaarveld met terracotta sierrand. Aan weerszijden een kruisvenster. Uiterst links en rechts een gemetseld scheimuurtje. De symmetrische noordgevel aan de Mijnbouwstraat bevat in het midden twee kleine vensters met aan weerszijden twee kruisvensters. De westgevel - gericht op het De Vries Van Heystplantsoen - bevat in het midden een enkele deur met bovenlicht en daarnaast een klein hooggeplaatst venster, beide met diefijzers. Rechts van de achteringang een kruisvenster. Het kruisvenster links is vervangen door dubbele terrasdeuren met bovenlichten. De symmetrische zuidgevel aan de Julianalaan bevat drie kruisvensters.

INTERIEUR. Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling deels behouden. Achter een ruim tochtportaal bevindt zich een gang met links daarvan een grote woonkamer en recht twee kamers onderling gescheiden door een trap die vanuit de rechter voorkamer, in oosprong de keuken, naar de zolder leidt. De toiletruimte is ca. 1970 onder de trap gesitueerd om de rechter achterkamer te kunnen vergroten. Aan de achterzijde van de gang bevonden zich twee arrestantencellen. Ter plaatse daarvan is een keuken gemaakt waaroe de scheidingsmuur tussen beide cellen is verwijderd, maar waarbij de hoog geplaatste van tralies voorzien raampjes zijn gehandhaafd.

Waardering

Het woonhuis annex politiepost aan het Poortlandplein 5 met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een functie, namelijk politiepost en vanwege de relatie met de ontwikkeling van de Wippolder;

- vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het eenvoudige materiaalgebruik, detaillering en interieur en hoge mate van gaafheid daarvan.

Het heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Poortlandplein en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de omringende gebouwen van de Technische Universiteit Delft, de Rooms-Katholieke kerk en de omringende woonwijk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing