Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525336
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82913/194
Kadastrale aanduiding
Delft C 4736
Delft, Markt tegenover 80

Omschrijving

Inleiding

Het GEDENKTEKEN van het type standbeeld is geplaatst ter herinnering aan de in Delft geboren rechtsgeleerde en remonstrants leider Hugo Grotius (Hugo de Groot). Het van 1886 daterende standbeeld is vervaardigd in opdracht van een landelijk comité, die hiervoor een prijsvraag had uitgeschreven. Het uit zeventien inzendingen gekozen ontwerp is van de Haarlemse beeldhouwer F.L. Stracké jr. Het bronzen beeld is gegoten in de fabriek Van Merkelbach van Enkhuizen & Co. in Breda en is geplaatst op een hoge piedestal die is gehouwen in Berlijn bij de steenhouwerij Kessel & Röhl. Het standbeeld staat midden op de Markt en is met het gezicht gericht op het stadhuis en met de rug naar de kerk. Het standbeeld maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Bronzen standbeeld van de in een toga geklede figuur van Hugo de Groot op een vierkante sokkel van gepolijst Zweeds graniet boven een licht hellende, vierkante voetplaat. De breedte van de sokkel varieert. Vanaf de basis versmalt het zich trapsgewijs en wordt naar boven toe weer breder onder de uitkragende kroonlijst. De realistisch en ten voeten uit weergegeven figuur houdt met beide handen een groot boek vast.

Waardering

Het standbeeld is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de kunsthistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het gedenkteken heeft kunst- en cultuurhistorische waarde als een typisch voorbeeld van een negentiende eeuws standbeeld dat is opgericht ter herinnering aan een bekend vaderlander, die vooral van grote betekenis is geweest voor de rechtsgeleerdheid. Het object is van belang als voorbeeld binnen de ontwikkeling van de monumentale beeldhouwkunst in Nederland en als onderdeel uit het oeuvre van F.L. Stracké jr.

Het beeld heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere plaats die in het inneemt in het hart van de historische binnenstad van Delft.

Het standbeeld is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Standbeeld

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Stracke jr, F.L. ; Drenthe
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker