Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525338
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82914/13
Kadastrale aanduiding
Delft C 3646
Markt 23, 2611 GP te Delft
Markt 23 A, 2611 GP te Delft

Omschrijving

Inleiding

WINKELWOONHUIS uit de tweede helft van de negentiende eeuw met winkelpui in de trant van het Neo-Classicisme.

Het pand ligt aan drie zijden vrij op de hoek Markt en Oude Langendijk. De achtergevel staat direct aan het water van de Oude Langendijk. Voor en achtergevel maken deel uit van de aaneengesloten gevelwanden (resp. zuid- en noordgevel) van Markt respectievelijk Oude Langendijk in het beschermde stadsgezicht van Delft.

N.B. In de zijgevel een etalage uit 1950.

Omschrijving

Deels onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen. Het pand is in schoonmetselwerk (kruisverband) opgetrokken en is rondom afgesloten met een Ionische kroonlijst. Het afgeplatte schilddak wordt aan de zijde van de Markt doorsneden door een dakkapel, die eveneens met kroonlijst afgesloten is en twee tweeruits stolpramen bevat. De lichtgetoogde vensters onder strek bevatten schuiframen met schuivend onder- en bovenraam en in het bovenraam gekleurd glas-in-lood (symmetrisch met aan Art Nouveau verwante vormentaal). De lekdorpels bestaan uit hout/natuursteen. De vensters nemen in hoogte af per verdieping.

De tweeassige voorgevel bevat op de verdiepingen telkens twee vensters. De winkelpui beslaat de gehele breedte van de voorgevel en is om de hoek omgezet in de zijgevel. De pui is door pilasters en halfzuilen verticaal onderverdeeld in twee traveeën aan de voorzijde, een hoektravee en een travee aan de zijgevel. Per travee bevindt zich een etalage en in de afgeronde hoek de entree. De pilasters staan op sokkels, waartussen de plint met kelderlichten, waarvoor gietijzeren roosters. Geheel links een vlakke pilaster met corintisch kapiteel, rechts daarvan een fantasiepilaster met verdiepte velden, aan weerszijden van de entree Corintische halfzuilen en ter afsluiting van de pui in de zijgevel opnieuw een fantasiepilaster.

De gevelpui wordt horizontaal geleed door de plint en de kroonlijst met fries met verdiepte velden en uitkragende lijst, gecornist ter hoogte van de pilasters. Het verdiepte veld van de afgeronde hoek is verrijkt met snijwerk. Ook de zwikken van de rondboogvormige entreepartij zijn versierd. Boven de kroonlijst een versiering met voluten en sokkeltje met een kegelvormig element in een spitsboogvormige gevelnis. De nis heeft een hardstenen sluitsteen. In de grotendeels blinde zijgevel (westzijde) zijn staafankers toegepast. Naast de winkelpui bevindt zich een rechtgesloten gevelopening met houten kozijn met hardstenen neuten en onderdorpel, houten deur met ruit en sierlijk smeedijzeren hekwerk en een bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. Rechtsdaarvan een rechtgesloten venster met vierdelig raam met glas-in-lood, ter plaatse van het trappenhuis. Eenzelfde venster bevindt zich ook op de verdieping en - in kleiner formaat - op de tweede verdieping.

De achtergevel bevat op kelderniveau een grote houten pui met vier vierruits ramen. De uitkragende gevel erboven bevat op iedere bouwlaag twee vensters met ongekleurd glas-in-lood in de bovenlichten.

Het interier heeft op de verdiepingen de oorspronkelijke indeling grotendeels behouden. Van belang zijn onder meer het glas-in-lood in traplichten en bovenlichten, houten betimmering en boekennis.

Waardering

Het winkelwoonhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw met rijke Neo-Classicistische winkelpui is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een functie;

- als voorbeeld van een winkelpui in de stijl van het Neo-Classicisme en vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van de zuidelijke gevelwand aan het centrale marktplein in het beschermde stadsgezicht van Delft, als hoekpand en vanwege de ligging aan het water van de Oude Langendijk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver