Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525347
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
18207/34
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Delft
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Delft
X-Y coördinaat: 
84203 - 447560

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1885 gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis, met bijbehorende stoep en stoeppalen. Het met de voorgevel op de gracht gerichte huis is gebouwd in de stijl van het destijds gangbare Eclecticisme, naar een ontwerp van de Delftse architect J.P. Henneveld. Het met de voorgevel op de gracht gerichte pand maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis met een verdieping onder een met Hollandse pannen gedekt mansardedak met een dakkapel. Het huis heeft een hardstenen stoep met vier hardstenen stoeppalen. De drie-assige voorgevel is opgetrokken in schone baksteen en wordt verlevendigd door accenten van wit geschilderd pleisterwerk. De gevel heeft een hardstenen plint en een souterrain met twee getoogde vensters met roedenverdeling in de binnen geprofileerd lijstwerk staande ramen. De voordeur staat rechts in een risaliet, boven een hardstenen trap. De rijkelijk bewerkte deur is onder meer voorzien van een koperen greep en een op gecanneleerde pilasters rustend, gebogen fronton. De deur staat onder een geprofileerd kalf en getoogd bovenlicht, binnen een geprofileerde omlijsting met kuif. De twee boven een doorgetrokken onderdorpel staande vensters op de bel-étage hebben vergelijkbare omlijstingen, evenals de drie verdiepingsvenster. De verdiepingsvensters zijn bovendien voorzien van een vensterbaard. De gevel wordt beëindigd door een entablement, dat is samengesteld uit een geprofileerde onderrand een vlak fries met verkropping over het risaliet en een op een tandlijst en gesneden klampen liggende geprofileerde gootlijst. Uit het voorste dakschild steekt een houten dakkapel met twee tussen pilastertjes staande rondboogramen en een fronton. De gepleisterde achtergevel met schijnvoegen en rechtgesloten gevelopeningen is voor een deel aan het oog onttrokken door een bakstenen aanbouw.

Het interieur is nog slechts voor een deel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven Het ingangsportaal heeft een vloer en lambrizeringen van marmer en een stucplafond met decoratie. De tochtdeuren zijn niet de oorspronkelijke met erachter een trap met marmeren wand naar het ingrijpend gewijzigde souterrain en een deels marmeren scheluwetrap met geprofileerde handlijsten op ijzeren spijlen naar de bel étage en de verdieping. De trap naar de verdieping heeft een fraaie, gesneden neo-barokke trappaal met onder meer een griffioen. De deuren aan de gang van de bel étage zijn de originele paneeldeuren binnen profiellijsten. In de kamers-en-suite op dit niveau is afgezien van de schuifdeuren weinig van het oorspronkelijke overgebleven. De kamers op de verdieping bevatten nog enkele originele stucplafonds en paneeldeuren. De kaplaag is vrijwel volledig gemoderniseerd.

Waardering

Het woonhuis, met bijbehorende stoep en stoeppalen, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van woonhuisarchitectuur met een representatief karakter voor de gegoede burgerij.

Het huis heeft architectuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een bouwstijl, die karakteristiek was voor de bouwtijd en vanwege de detaillering.

Het huis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere situering als een beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand aan een gracht in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOude Delft1342611 CGDelft

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DELFTC2678

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18851885exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Henneveld, J.P. ; Drenthearchitect / bouwkundige / constructeur