Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525581
Complexnummer
520818 - Olaertsduyn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82890/150
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Westvoorne B 1995
Bij Windgatseweg 2, 3235 NX te Rockanje

Omschrijving

Inleiding

Houten SCHUURTJE uit de eerste helft van de twintigste eeuw, onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn. Het zorgvuldig vormgegeven object staat in het parkbos ten zuidoosten van het landhuis, enigszins terzijde van een van de lanen van de ganzenvoet.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan in hout opgetrokken schuurtje, met lage zijgevels onder een overstekend zadeldak met de nok dwars op de voorgevel. De dakschilden zijn belegd met pannen en het dak is aan voor- en achterzijde afgewerkt met brede windveren. De rustieke voorgevel heeft zwartgeteerde, onbewerkte boomstammen en een gecementeerde lage voeting. De overige gevels zijn uitgevoerd in zwarte, horizontale houten delen. Het onderste deel van de voorgevel is uitgevoerd in staande boomstammen, terwijl de boomstammetjes in de top van de gevel diagonaal richting middenas zijn geplaatst. In het midden van de voorgevel een deur met dwarsklampen en steekklampen van boomstammetjes. Aan weerszijden van de deur een tweelicht. In de linker zijgevel een raam.

Waardering

Houten schuurtje van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege het opvallende materiaalgebruik en de zorgvuldige vormgeving; tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520818. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing