Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525776
Complexnummer
521840 - Complex Van Haren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82625/183
Kadastrale aanduiding
Waalwijk G 870
Hoogeinde 37, 5142 GB te Waalwijk

Omschrijving

Onderdeel II

Inleiding

KANTINE uit 1939, naar ontwerp van M. Blokdijk.

Omschrijving

Hoge (tweelaagse) ruimte op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De voorgevel is voorzien van een reeks smalle staande ramen, bijna over de gehele hoogte doorlopend. De metalen kozijnen zijn op een doorlopende natuurstenen band geplaatst en hebben glas-in-loodramen met figuratieve voorstellingen (onder meer met de hoorn des overvloeds en wapens van de verschillende provincies). In de linkerzijgevel heeft het voorste gedeelte ronde ramen op de verdieping. Tegen de begane grond staat een éénlaags bouwblok met plat dak. In de achterste helft bevinden zich rechthoekige ramen.

Het interieur bestaat uit een driebeukige hal van acht traveeën lang. De constructie bestaat uit ronde zuilen met paddestoelkapiteel. Aan de straatkant (korte gevel van de kantine) is een groot gebrandschilderd glas-in-loodraam aanwezig. De voorstellingen geven het complete productieproces, van runderen als leverancier van het leer tot en met de verkoop van schoenen als het eindproduct weer. Het is gesigneerd Louis de Swart Breda. Ook de naam van de architect is in de ramen weergegeven.

Waardering

De kantine is van algemeen belang. Het kantine is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de economische- en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie en de bijbehorende gebouwentypen.

De kantine heeft architectuurhistorische waarden wegens de bijzondere samenhang van interieur en exterieur en wegens ornamentiek. De kantine is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur. Het gebouw heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521840. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Kantine

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Blokdijk, M. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
Swart de, L. ; Noord-Brabant
glazenier