Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525789
Complexnummer
521816 - Complex Raadhuisplein/Grotestraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82625/24
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Waalwijk G 1722
Raadhuisplein 8, 5141 KG te Waalwijk

Omschrijving

Inleiding

Woningen, in aansluiting op het hoekpand met winkel (Grotestraat). Gebouwd in 1941. Op de begane grond gedeeltelijk ook in gebruik als winkel.

Omschrijving

Twee tweelaags huizen onder zadeldak waarvan de nok haaks op het raadhuisplein staat. De daken zijn gedekt met romaanse pannen. Beide voorgevels zijn drie traveeën breed en gespiegeld ten opzichte van elkaar. Op de begane grond is een smalle houten rondboogdeur aangebracht, er zijn twee rondboog etalageramen met metalen kozijnen. Op de verdieping hebben de huizen zesruits ramen. In de topgevel van het linker huis is in een verticaal aangebracht betegeld deel het jaartal 1941 leesbaar.

Waardering

De woningen zijn van algemeen belang. De woningen zijn van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaaleconomische ontwikkeling. Ze hebben architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. Ze vormen een essentieel onderdeel van het geheel en hebben derhalve ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521816. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1941
1941
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden