Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526963
Complexnummer
526957 - De Nieuwe Ooster
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82881/162
Kadastrale aanduiding
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 124, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

De TOEGANGSPOORT tot de Nieuwe Oosterbegraafplaats naar ontwerp van A.W. Weissman uit 1892 bestaat uit vier rechthoekige pijlers, opgetrokken in rode verblendsteen op hoge hardstenen plint en voorzien van ezelsrugafdekking en reliëfs met florale motieven. De poort wordt afgesloten met sierlijk gesmede hekken, waarvan de middelste als hoger, dubbelhek is uitgevoerd en de twee zijhekken enkelvoudig en lager zijn. Dwars aansluitend op de buitenpijlers een gebogen borstwering gemetseld in dezelfde rode verblendsteen, afgedekt met hardstenen platen. Een brug overkluist het water langs de Kruislaan.

Waardering

Toegangspoort uit 1892 van de Nieuwe Oosterbegraafplaats van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Nieuwe Oosterbegraafplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526957. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Algemene begraafplaats Toegangspoort tot de begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing