Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527020
Complexnummer
527016 - Nijenhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/39
Kadastrale aanduiding
Diepenheim A 2166
Nijenhuizerlaan 5, 7478 PA te Diepenheim
Nijenhuizerlaan 13, 7478 PA te Diepenheim

Omschrijving

Onderdeel 5A

Inleiding

Bouwhuizen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ter weerszijden van het voorplein staan rood bakstenen bouwhuizen bestaande uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een schilddak gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen voorzien van symmetrisch aangebrachte schoorstenen en dakkapellen. De beide oostelijke eindgevels staan in het water van de kasteelgracht. De verzakte keienbestrating voor de bouwhuizen werd in 1889 op nadrukkelijk advies van Poortman behouden, maar wel opnieuw ingelegd. De bouwhuizen dateren uit de 17de eeuw.

Omschrijving

Het noordelijke BOUWHUIS was aanvankelijk een boerderij en werd later verdeeld in drie woningen. In het laatste kwart van de 20ste eeuw zijn deze woningen samengevoegd tot één huis, dat tegenwoordig als onderkomen dient voor één van de eigenaars. In de symmetrische voorgevel een licht risalerende middenpartij waarin centraal een dubbele openslaande deur met roedeverdeling en meerruits bovenlicht, geflankeerd door schuifvensters met kleine roedenverdeling (3x7). In het linker en het rechterdeel een deur met meerruits bovenlicht geflankeerd door identieke schuifvensters met kleine roedenverdeling (4x7), waarvan het meest oostelijke venster voorzien is van persiennes.

Aan de achterzijde komt het dak ongeveer een meter lager uit dan aan de voorzijde. De beide eindgevels zijn als het ware verlengd in noordelijke richting. Ze lopen aan de noordzijde schuin naar beneden, zodat het idee van een afgewolfd schilddak ontstaat. In de achtergevel onder meer verschillende vierruits vensters en een deur; tegen het westelijke deel een houten aanbouw die aansluit op de schuin aflopende westelijke eindgevel. In de westelijke eindgevel vier schuifvensters met grotere roedenverdeling (2x3). In de oostelijke eindgevel twee schuifvensters als in de voorgevel voorzien van persiennes en een klein (ontluchtings)venster.

Waardering

Het noordelijke BOUWHUIS van twee bouwhuizen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de karakteristieke, gaaf bewaarde, eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving;

- vanwege de kenmerkende ligging in de oorspronkelijke 17de-eeuwse parkaanleg;

- vanwege de aanwezigheid van een gaaf bewaarde 19de-eeuwse stal- en koetsinrichting in het zuidelijke bouwhuis;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527016. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing