Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527109
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/75
Kadastrale aanduiding
Vledder H 2238
Vledder H 2239
Koningin Wilhelminalaan 66, 8382 GD te Frederiksoord

Omschrijving

Inleiding

HOEVE KONING WILLEM III. SCHUUR gebouwd in 1865 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De architectuur is sober maar verzorgd en kent enkele eclectische elementen. Inwendig een dekbalkgebint. De oorspronkelijke stalinrichting is niet meer aanwezig. De ligboxenstal aan de achterzijde is omstreeks 1998 opgetrokken ter vervanging van een voorganger. Het bedrijf staat van oudsher model voor het schaalvergrotingsbeleid van de Maatschappij van Weldadigheid en heeft binnen de bedrijfsvoering van de Maatschappij altijd een modelfunctie vervuld. De aanwezigheid van moderne melkrobotten en een automatisch voedersysteem getuigen hiervan. De bijbehorende vrijstaande woning en de andere bijgebouwen worden wegens het ontbreken van monumentale waarde niet beschermd. De bescherming richt zich uitsluitend op de schuur uit 1865. Hoeve Koning Willem III is markant gelegen binnen het als beschermd gezicht aan te wijzen gebied Frederiksoord-Wilhelminaoord.

Omschrijving

SCHUUR opgetrokken uit rode handvormsteen en gedekt door een rieten schilddak met wolfseind aan de achterzijde; windveren; uilenbord; onderlangs rechterzijschild en achterschild enkele rijen pannen (o.a. verbeterde rode Hollandse pan); gietijzeren dakramen. In de voorgevel strokendeur met drieruits bovenlicht; aan weerszijden twee houten negenruitsramen, alle gevelopeningen getoogd en met 'wenkbrauwen' met natuurstenen hoek- en sluitstenen; rechts houten roldeur onder strekkenlaag. Centraal een naambord met opschrift: HOEVE KONING WILLEM III. In de zijgevels tweeruitsstalramen en enkele en dubbele staldeuren. De achtergevel sluit aan op de nieuwe ligboxenstal. Inwendig hoogopgaand naaldhouten dekbalkgebint met rondhouten en kantrechte sporen; gemetselde stiepen.

Waardering

SCHUUR van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de modelfunctie binnen de landbouwkundige ontwikkelingen van de Maatschappij van Weldadigheid, vanwege de sobere maar verzorgde vormgeving en het voor de tijd van ontstaan kenmerkende materiaalgebruik, vanwege de aanwezigheid van een imposant dekbalkgebint alsook vanwege de markante ligging in een als beschermd gezicht aan te wijzen waardevol gebied.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1865
1865
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing