Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527734
Complexnummer
527733 - Fakkert
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/43
Kadastrale aanduiding
Dalfsen H 3367
Kerkstraat 5, 7722 LR te Dalfsen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2.

Inleiding

De molenaarswoning maakt samen met de incomplete molen deel uit van het molencomplex "Fakkert".

Omschrijving

De bakstenen molenaarswoning is opgebouwd uit twee delen: een dwars geplaatst voorhuis en een achterhuis (voormalige stal). In het midden van de voorgevel van het dwarshuis bevindt zich de ingang. Aan weerszijden hiervan zijn vier schuifvensters met in het bovenlicht glas-in-lood ramen. Aan de achterzijde van het voorhuis zijn links en rechts - waarschijnlijk in de jaren dertig - naar achteren toe twee uitbouwtjes met een plat dak gebouwd, die nog gedeeltelijk doorlopen in het achterhuis. In het met blauwe Friese pannen bedekte schilddak zijn in het midden een dakkapel en op de hoeken van de nok twee schoorstenen geplaatst. In de voorgevel en de zijgevels bevinden zich enkele niet oorspronkelijke dakvensters. Het achterhuis, dat bedekt is met Oudhollandse pannen, heeft een bedrijfsmatig karakter. De achtergevel heeft een baanderdeur met aan beide kanten een langgerekt halfrond venster. Aan de rechterzijde is een staldeur geplaatst. Boven de baanderdeur bevindt zich een hooiluik.

Waardering

De molenaarswoning ontleent zijn unieke waarde aan zijn nog vrij gave interieur, de ruimtelijke indeling van het pand en zijn karakteristieke verschijning. Daarnaast bezit het molenaarshuis een ensemblewaarde in relatie tot de incomplete molen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527733. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Molenaarswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing