Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527896
Complexnummer
527891 - De Haar
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82763/58
Kadastrale aanduiding
Vleuten D 794
Vleuten D 793
Bij Kasteellaan 1, 3455 RR te Haarzuilens

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: CHATELET MET KLEINE VOORBURCHT OF COUR EN DUBBELE BRUG NAAR HET KASTEEL.

Gebouw in rode baksteen met gebeeldhouwde natuurstenen onderdelen zoals erkers en vensteromlijstingen, gerealiseerd in neogotische stijl in verschillende fasen vanaf 1910, bestaande uit toegangspoort met twee houten poortdeuren met smeedijzeren beslag naar de Kleine Voorburcht of Cour en twee vleugels rechts en links van de toegangspoort. Aan de oostzijde omgrachte binnenhof (Kleine Voorburcht of Cour), gedeeltelijk voorzien van rode bakstenen keermuren. Op de Kleine Voorburcht een ronde put van rode baksteen, voorzien van houten deksel, decoratieve smeedijzeren takelconstructie en van vier wapenschilden voorziene huif, met houten ton met smeedijzeren banden. Het houtwerk geschilderd in wit en rood (zilver en keel). Naast de opgang naar de ten oosten hiervan gelegen brug met Duiventoren (zie hieronder) twee natuurstenen gebeeldhouwde leeuwen met wapencartouches.

In het interieur lambriseringen, houtsnijwerk en geschilderde decoraties uit de bouwtijd. Rond het Chatelet staan diverse beelden, sommige verankerd aan het muurwerk, anderen in nissen. Herkomst, ouderdom, materiaal en voorstelling zijn zeer verschillend.

Verbinding in de vorm van een dubbele brug tussen Chatelet en Kasteel bestaande uit een overkapte gang op rode bakstenen pijlers, geïntegreerd in de borstwering van de Kleine Cour omgaande in een rechte hoek in een dubbele brug naar het Kasteel. Gang en Bovenbrug zijn met houten wanden en glas-in-lood vensters gesloten. Het ensemble wordt overkapt door een met leien gedekt schilddak. De brug is geheel in hout opgetrokken en rust op drie rechthoekige stenen pijlers. Ter hoogte van het kasteel gaat de bovenbrug trapsgewijs omhoog.

Waardering

Het CHATELET MET KLEINE VOORBURCHT OF COUR MET PUT EN DUBBELE BRUG NAAR HET KASTEEL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang;

- als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats en in dezelfde bouwstijl opgebouwd en aangelegd;

- vanwege de relatie met andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde;

- als belangrijk onderdeel van het oeuvre van Dr. P.J.H.Cuypers;

- vanwege de gaafheid;

- vanwege de ornamentele waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527891. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw chatelet met kleine voorburcht enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1920
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver