Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527938
Complexnummer
527928 - Enghuizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82933/66
Kadastrale aanduiding
Hummelo A 425
Hummelo A 450
Hummelo A 231
Hummelo A 427
Hummelo A 232
Hummelo A 421
Hummelo A 453
Hummelo A 426
Hummelo A 374
Bij Kasteellaan 1, 6999 DA te Hummelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 10

Afgezien van de hierboven vermelde bruggen komt in het park een aantal TUINSIERADEN EN -ELEMENTEN voor die binnen de bescherming vallen.

- de vroeg 19de-eeuwse hardstenen palen die gebruikt zijn voor de afrastering van de weilanden vóór en achter het huis;

- het hardstenen beeld van de godin Diana, met een pijlenkoker bij haar voeten (XVIII?). De achterkant van het overigens en ronde bosse gebeeldhouwde beeld is vlak, zodat er verondersteld mag worden dat het beeld oorspronkelijk tegen een muur stond. Het beeld heeft lange tijd aan het noordelijk uiteinde van de Moslaan gestaan.

- het hardstenen beeld van een mannelijke god (Apollo?) waarvan de kop is verdwenen en het linkerbeen is gebroken. Torso met draperie rond de heupen en een smalle band dwars over het lichaam, waaraan een pijlenkoker. Lijkt een pendant te zijn van Diana. De achterkant van het overigens en ronde bosse gebeeldhouwde beeld is vlak, zodat er verondersteld mag worden dat het beeld oorspronkelijk tegen een muur stond.

- vaas in de vorm van een urn met draperie op geprofileerde sokkel uit 1848 ter herinnering aan Juliana Louisa Wilhelmina barones van Heeckeren. Op een deel van de draperie is met uitwendige letters de volgende tekst gehakt: EN MEMOIRE / DE NOTRE BIEN AIMEE JULIE / DECEDEE A L'AGE DE / 19 ANS EN 1848 / ELLE FUT POUR NOUS UN / ANGE SUR LA TERRE. De op antieke voorbeelden teruggaande urn stond aan een bospad in de nabijheid van het kasteel. De plaats is met een hardstenen plaat gemarkeerd. De urn is verzet binnen de ommuurde moestuin achter het Tuinhuis om vandalisme te voorkomen.

- hardstenen tuinvaas op ingezwenkte voet met gebogen oren en deksel met knop op hardstenen sokkel, oorspronkelijk wit geschilderd. Vroeg 19de-eeuws. De vaas staat aan het zuidelijk uiteinde van de Moslaan. Oorspronkelijk vóór het kasteel.

- marmeren tuinvaas zonder deksel op ingezwenkte voet met gebogen oren. Vroeg 19de-eeuws. De vaas staat op het eiland voor het Jagershuis.

- sluisje met ijzeren schuif en tandwiel aan het oostelijke uiteinde van de grote vijver op de plaats waar beek en vijver zich splitsen;

- witgeschilderde palen aan het begin en einde van de gebogen oprijlaan.

Waardering

De TUINSIERADEN EN -ELEMENTEN zijn van belang:

- wegens de ouderdom. Zij dateren alle uit het begin van de 19de eeuw, ten tijde van de aanleg van het landschapspark;

- als goed voorbeeld van decoratief-functionele elementen in de parkaanleg;

- als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527928. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinsieraad

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing