Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528076
Complexnummer
529402 - Zuidpool
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82754/34
Kadastrale aanduiding
Usquert E 259
Bij Streeksterweg 79, 9988 RB te Usquert

Omschrijving

Omschrijving

SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool". De slingertuin dateert uit circa 1879 en is een ontwerp van J. Vroom sr. (1855-1923). Het betreft een slingertuin die in de jaren 2001-2002 werd gerehabiliteerd op basis van een tekening en op basis van in de bodem aanwezige, overtuigende ontwerp-elementen als padenstructuur, reliëf en oude boomaanplant. In de slingertuin staan verschillende oude bomen, w.o. rode beuk, goudes, kastanje (alle naar schatting uit omstreeks 1880). Vóór of ten zuiden van de monumentale ingangspartij van de boerderij sluit de slingerpadenstructuur aan op de buitentrap van "Zuidpool". De tuinaanleg kent verschillende glooiingen: pal ten zuiden van de ingangspartij; ten zuid-westen van de ingangspartij (tussen goudes en twee rode beuken); in de noord-oostelijke hoek waar o.m. een heuveltje wordt aangetroffen. De boerderij staat letterlijk op het hoogtepunt van de slingertuin. De padenstructuur heeft een sterk draaiend karakter en biedt wisselende aspecten op de boerderij, op de gracht en op de omgevende weidse en vlakke agrarische gronden. De slingerpaden zijn sinds 2001-2002 voorzien van woudzand, het pad parallel aan de oostgevel van de boerderij is bedekt met steenpuin. De tussen de paden gesitueerde bedden, gazons en perken vertonen cirkelvormen en ovalen, zijn gelobd of niervormig. Aan de noord-westzijde begrenst een bakstenen tuinmuur de slingertuin, de grens in het noord-oosten loopt tot en met het rechthoekige zandpad dat de vruchtbomen omgeeft.

Waardering

De SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool" uit circa 1879 naar ontwerp van J. Vroom sr. vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de tuinhistorie;

- de betekenis voor het oeuvre van J. Vroom sr.;

- de gaafheid in combinatie met de zeldzaamheid;

- de markante ligging in het landschap;

- de sierende waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529402. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1879
1879
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Siertuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Decoratieve tuinstijl
invloeden