Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528739
Complexnummer
528736 - Biljoen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82880/4
Kadastrale aanduiding
Velp Gelderland B 39
Biljoen 3, 6883 JH te Velp
Biljoen 5, 6883 JH te Velp

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS.

Het BOUWHUIS (het zgn. koetshuis) op het voorplein voor kasteel Biljoen dateert uit het einde van de 18de eeuw (het nog werkende uurwerk dateert uit 1792), toen het na een brand werd herbouwd. In het bouwhuis zijn twee woningen, schuren, garages en kantoorruimte ondergebracht. Het deels onderkelderde bouwhuis heeft in aanzien een blokvormig uiterlijk, maar bestaat uit twee evenwijdige bouwvolumes die met elkaar zijn verbonden door twee hoge muren die de voor- en de achtergevel vormen. Binnen de muren en de bouwvolumes ligt een binnenplaats. Het gebouw is opgetrokken in een rode baksteen en heeft een thans grijze plint, okergele accenten en groen geschilderde kozijnen en ramen. De beide vleugels worden overkapt door zadeldaken en aan de voorzijde bestaat de kap uit een flauw lessenaarsdak. De daken zijn thans bedekt met dakleer. Rondom de kap loopt een gekropte, met empire-elementen gedecoreerde kroonlijst.

In de voorgevel, met midden- en zijrisalieten en omgaande lisenen op de hoeken, centraal een nis waarin op een sokkel (in 2000 in mergel vervangen) een 19de-eeuws (witgeschilderd keramiek) beeld van Ceres staat. Op de verdieping een klok, verdiepte blinde nissen en meerruits schuifvensters. In de linker zijgevel drie grote deuren (baanders en schuifdeuren) en meerruits vensters. De rechter zijgevel is voorzien van een hoge stoep met entree omgeven door pilasters en kroonlijst en balustrade, meerruits schuifvensters en getoogde vensters in het souterrain. De muur die de beide bouwdelen van het koetshuis met elkaar verbindt en mede de achtergevel van het koetshuis vormt, zwenkt in. In de achtergevel ondermeer centraal een getoogde baander, meerruits schuifvensters, blindnissen, een entree met bovenlicht en vensters in het souterrain. Oorspronkelijk stonden op het bouwhuis houten beelden.

Het INTERIEUR van het bouwhuis is grotendeels nog ongewijzigd.

Waardering

Het BOUWHUIS behorende tot de historische buitenplaats Biljoen is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528736. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing