Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528826
Complexnummer
528825 - Brakel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82860/32
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Brakel N 1833
Dwarssteeg 4, 5306 BC te Brakel

Omschrijving

Onderdeel 1

Omschrijving

HUIS TE BRAKEL. Bouwwerk bestaande uit een rechthoekig hoofdgebouw met verdieping en omlopend schilddak, een daaraan vast gebouwd een tussenlid, een stalgebouw en een tuinmanswoning. Het in 1768 opgetrokken gebouw ter plaatse van het voormalige 16de-eeuwse (?) poortgebouw werd in 1811 gemoderniseerd. Het huis werd door een tussenlid in de vorm van een kapel met klokkentorentje met het stalgebouw verbonden. Het huis Brakel staat op een rechthoekige plattegrond, is zeven traveeën breed, twee verdiepingen en een zolder hoog, opgetrokken van rode baksteen, die aan rivierzijde met een witte pleisterlaag is afgewerkt en wordt met een omlopend schilddak afgesloten. Vensters met zesruitsverdeling. Voordeur met gesneden omlijsting en fraai gesneden bovenlicht met ranken. In het interieur is met name de 16de-eeuwse boogkelder onder het noordoostelijk deel van het huis van belang. Het betreft hier een restant van het oorspronkelijke poortgebouw van het Slot te Brakel. In een aantal vertrekken bevindt zich een oude schouw (19de-eeuws op de begane grond en 18de-eeuws op de verdieping). Van de oorspronkelijke keuken resteert de grote schouw en een bakoven. De kapelvormige tussenbouw is alleen aan rivierzijde te zien. In het fronton is het alliantiewapen Van Dam van Brakel-Van Wageningen aangebracht en twee rondboogvensters die na 1981 naar onderen toe zijn verlaagd. Aan de voorzijde is na 1981 een nieuwe toegang gemaakt die buiten de bescherming valt. Van het oorspronkelijke stalgebouw onder schilddak is het muurwerk met de ronde bogen aan de voorzijde gespaard gebleven. Aan de rivierzijde is na 1981 een aantal ramen bijgemaakt. Aan de zuidwestkant is in de jaren 1890 een dienstwoning aangebouwd van een bouwlaag onder zadeldak met de daknok haaks op de voorgevel. Daarin een deur en twee zesruitsvensters. In de geveltop een vierruitsvenster. Aan de rivierzijde twee zesruitsvensters op de begane grond en een bouwspoor van een ronde toog. In de geveltop een vierruitsvenster. Windveren langs de dakrand.

Waardering

Hoofdgebouw HUIS TE BRAKEL met aangebouwde stal en tuinmanswoning, behorend tot de historische buitenplaats Brakel is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de ontwikkelingsgeschiedenis

- wegens de aanwezigheid van restanten van een 16de-eeuws poortgebouw in de kelder

- wegens de ligging van het huis in de parkaanleg

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528825. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing