Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530062
Complexnummer
530056 - Begraafplaats Zorgvlied
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82895/169
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AF 765
Bij Amsteldijk 273, 1079 LL te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Laat 19de-eeuws GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-235) als MAUSOLEUM blijkens inscriptie voor de familie Dorrepaal. Hardstenen en betegelde sokkel met smeedijzeren hek met pijlpuntspijlen, waarop tombe met rechthoekig liggende en hellende steen met omlopend samengesteld profiel met decoratie en met plint op lage kelderzerk. Aan de steen bevinden zich vier hijsogen. Aan het hoofdeinde een marmeren beeld van een knielende engel met lauwerkrans. Het beeld dateert van 1886 en is van de hand van beeldhouwer F. Stracké. Het monument werd in het begin van de 20-ste eeuw uitgebreid met een grote overhuiving in de vorm van een aan drie zijden open huis met zadeldak, geveltop en zijwanden met geleed venster met glas-in-lood raamvulling en bedekt met leien en gedragen door een gemetselde achterwand met vensteropeningen en door zes zuilen op hoog basement en met pijlervormig kapiteel. Uitkragende lijst met serliana in de geveltop aan de voorzijde. De grafkelder is toegankelijk via een luik in de sokkel; een trap leidt naar de voorkant van het monument. De bij het grafmonument behorende 4 kransdozen zijn bewaard gebleven.

Waardering

In oorsprong laat 19de-eeuws grafmonument, behorend tot de Algemene Begraafplaats Zorgvlied en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en funerair-historische waarde

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530056. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Cuypers, J.Th.J. ; Zeeland
architect / bouwkundige / constructeur
Betreft de overhuiving