Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530068
Complexnummer
530056 - Begraafplaats Zorgvlied
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82896/21
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AF 765
Bij Amsteldijk 273, 1079 LL te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Marmeren GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-37a) uit 1900 blijkens inscriptie voor de familie Johanna Elisabeth Sophia Knoll (1820-1900), weduwe van Adolph Fortgens Otter en stichtster van de Elisabeth Otter-Knoll Stichting. Het monument wordt op de hoeken begrensd door in totaal vier vierkante geprofileerde zuilen op sokkel en afgesloten met inwaarts omkrullende ezelsrugafdekking. Op de zuilen staan in reliëf vergankelijkheidssymbolen afgebeeld: de gevleugelde zandloper, de ouroboros, schelpen, omgekeerde fakkel, papaverbollen, eikeltjes en vlinders. Op de kelderzerk geplaatste rechthoekige liggende en hellende steen met profiel- en sierlijst en opgelegde familiewapens en met golvende lijnen bewerkte zijwanden. Aan het hoofdeinde een hoge sokkel met ojief-profiel en tekstplaat en bekroning met dubbel cartouche met rolwerk en twee aanleunende engelen met guirlande en palmtak. Aan de voorzijde van het monument bevindt zich een klein in zwart-wit blokpatroon getegeld bordes. De oorspronkelijke hekwerken tussen de vierkante zuilen zijn verwijderd.

Waardering

Grafmonument uit 1900 en behorend tot de Algemene Begraafplaats Zorgvlied en als zodanig van algemeen belang wegens de cultuur- en funerair-historische waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530056. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing