Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530186
Complexnummer
527176 - Sevenaer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82884/18
Kadastrale aanduiding
Zevenaar A 1613
Markt 25, 6901 AH te Zevenaar

Omschrijving

Omschrijving

Voormalige RENMEESTERSWONING OF POLDERHUIS. In rode baksteen opgetrokken monumentale woning, deels op rechthoekige grondslag, onder drie haaks aaneengesloten met Oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken met kleiner uitgebouwd vierde schilddak aan de linkerzijde. De onregelmatige grondslag van het gebouw doet een een totstandkoming in gespreide bouwcampagnes vermoeden. Het achterste naar het park gerichte bouwlichaam onder schilddak is iets korter dan het aan de straat gelegen bouwlichaam onder schilddak. Hierdoor vertoont de achter de muur (zie onderdeel 8) gelegen gevel een verspringing, die een smalle L-vormige opening markeert, bij wijze van niet afgesloten binnenplaats. De brede naar de straat gerichte voorgevel werd omstreeks 1800 van een regelmatige gevelindeling voorzien afgesloten door een kroonlijst (waarin goot). Centraal aan deze zijde de met blokpijlers en kroonlijst omlijste dubbele panelen entree-deur met 4-ruits bovenlicht. Aan weerszijden hiervan twee 8-ruits empire schuifvensters (binnenluiken) onder bakstenen strek en op de verdieping 5 -6-ruits empire schuifvensters, eveneens onder bakstenen strek. In de linkergevel meerrruitsschuifvensters, deels 18de-eeuws, deels empire en deels uit het begin van de 20ste eeuw. In de achtergevel beganegronds 3 en op de verdieping 4 kruisvensters met meerruitsindling. De rechtergevel is tegen de zijgevel van het pand Wittenburgstraat nr. 27 aangebouwd.

Waardering

De voormalige RENTMEESTERSWONING OF POLDERHUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

-vanwege de ouderdom

-vanwege de historisch functionele waarde

-vanwege de ensemblewaarde

-vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527176. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Rentmeesterswoning

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Rentmeesterswoning of Polderhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing