Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530971
Complexnummer
530969 - Jachthuis Kloetinge
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82702/16
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Kloetinge A 3090
Kloetinge A 3091
Kloetinge A 2829
Goes AA 48
Bij Jachthuisstraat 15, 4481 AK te Kloetinge

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Bij het Jachthuis kwam tussen 1871-1875 een bescheiden parkaanleg in landschapsstijl tot stand. Ter plaatse lag al een kreek of eendenput die in 1823 al 'vijver' genoemd werd. Na de bouw van het Jachthuis werd de kreek met een slinger in noordelijke richting verlengd. Hierdoor kwam het Jachthuis als het ware op een landtong te liggen en lijkt het vanaf de weg door een volledige gracht omgeven te zijn. Aan de oostzijde werd in 1873 de vijver via een verbindingssloot aangesloten op het bestaande slotenstelsel. Een kleine slinger aan de westkant werd gedempt. Vanaf de Jachthuisstraat loopt de met klinkers bestrate oprijlaan met een bocht naar het ovaalvormige gazon en bloemenborder bij de ingang van het huis. Te weerszijden van de oprijlaan ligt het parkbos (op de kadastrale minuut van 1823 aangeduid als 'bosch'), dat door gebogen schelpenpaden wordt doorsneden. Hierin kastanjes, lindes, rode en groene beuk en acacia's. In het parkbos ligt de vroegere bleek. Als tegenhanger van het dichte parkbos liggen aan de oost- en noordzijde boomweides die respectievelijk met fruitbomen en loofhout zijn beplant. In de noordelijke boomweide, waaromheen langs de beek een wandeling voert, bevindt zich een langgerekte waterpartij: een oude moerput. Vanaf de wandeling een fraai gezicht op de oude kasteelberg. Door de afwisseling van gesloten (parkbos) en open gedeeltes (boomweiden) rond het huis en de vijver is een zeer schilderachtig beeld ontstaan dat kenmerkend is voor de romantische landschapsstijl in de 19de eeuw.

Waardering HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Jachthuis Kloetinge van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- als voorbeeld van een landschappelijke aanleg

- wegens de goed bewaarde afwisseling tussen open en gesloten delen

- wegens de samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530969. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1871
1875
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing