Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531301
Complexnummer
531285 - Paleis Soestdijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/2
Kadastrale aanduiding
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Omschrijving

Onderdeel 16. Tuinvazen.

TUINVAZEN behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Vier tuinvazen, staande aan de voorzijde van paleis Soestdijk. Twee tuinvazen dateren van rond 1700 en zijn vervaardigd van zandsteen. De onderzijde van de vaas is voorzien van lobben. De deksel is bewerkt met diverse soorten bladmotieven, druiven en een bekroning in de vorm van een granaatappel. De vazen zijn voorzien van figurale voorstellingen in reliëf. De westelijk geplaatste vaas heeft een bachanale voorstelling met cupido's en bachanten op en rond een triomfwagen. De oostelijk geplaatste vaas heeft een voorstelling van de godin Venus op een triomfwagen, getrokken door cupido's. Op de strijdwagen staat een pijlen schietende cupido. De andere twee tuinvazen zijn vervaardigd uit marmer en dateren uit de negentiende eeuw. Deze zijn onbewerkt en geplaatst op een stenen, gecementeerde voet.

Waardering

TUINVAZEN van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van tuinvazen, waarvan twee nog behorend bij de vroege (formele) aanleg van de buitenplaats alsmede vanwege het materiaalgebruik;

- de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang met decoratieve betekenis tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinvaas Twee

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1700
1700
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing