Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
532443
Complexnummer
516717 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82951/180
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Arnhem O 8896
TO Velperplein 25, Arnhem

Omschrijving

BEELD JUNO

Standplaats: aan de Velperbinnensingel, ten westen van Musis-Sacrum. BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Juno. Het beeld is geplaatst op een zandstenen sokkel op vierkante grondslag. De sokkel bezit een eenvoudig geprofileerd basement en hierboven een zich licht verjongende schacht met aan elke zijde een paneel met spaarveld, dat aan de onder- en bovenzijde afsluit met een schouderboogje. Hierboven bevindt zich een fries met palmetten, dat de eenvoudig geprofileerde dekplaat van de sokkel draagt. Juno is gekleed in een lang, tot de voeten reikend, sterk geplooid en doorschijnend gewaad, dat de rechter borst vrij laat. Hierover is rondom een sterk geplooid kleed gedrapeerd, dat door de godin met de linker hand wordt vastgehouden en over de opgeheven rechter arm is geslagen. Dit kleed is afgezet met een sierrand van elkaar kruisende banden met rozetten. Aan haar voeten sandalen. Het linker been dient als standbeen, terwijl het rechter als speelbeen fungeert. Juno bezit krullend, aan de achterzijde bijeen gebonden haar, bekroond met een diadeem. Drie zware strengen haar vallen op haar rug. Aan haar rechter zijde bevindt zich een pauw.

Waardering: Stenen BEELD uit de 18e eeuw, vervaardigd door Ignatius van Logteren.

- Van kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een 18e eeuws beeld met hoogwaardige esthetische kwaliteiten.

- Van kunsthistorische waarde als gaaf bewaard beeld, oorspronkelijk deel uitmakend van een groep van 8 stuks, uit het oeuvre van Ignatius van Logteren.

- Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoenaanleg in formele geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw, namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken. De gift van een groepbeelden aan de stad Arnhem door F.G. Staatskin baron van Brakell tot Brakell is hiervan een bijzondere uitdrukking.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516717. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing