Actualiteit gegevens: 02-02-2019

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
8585
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 juni 1973
Kadaster deel/nr: 
2278/96
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Het Hogeland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rasquert
X-Y coördinaat: 
230155 - 598316

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige burgemeestersVILLA uit 1868 met TUIN met landschappelijke aanleg, vermoedelijk van omstreeks 1926. Huis en tuin zijn opvallend gelegen op het door waterlopen omgeven terrein van de afgebroken borg Meyma. Het woonhuis is uitgevoerd in een Eclectische vormentaal met verwijzingen naar de Neo-Gotiek; het schuurvormige achterhuis, dat indertijd onder meer dienst deed als koetshuis, is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De villa werd gebouwd in opdracht van burgemeester Meekhoff Doornbosch. De ontwerper is niet bekend. Op grond van vormverwantschap en afgaande op topografische informatie is het aannemelijk dat de landschapstuin in of omstreeks 1926 is aangelegd, tegelijk met de tuin bij het in dat jaar nieuw gebouwde buurpand Meymaweg 4 (Boerderij Meyma, architect W. Reitsema uit Leens). Beide tuinen zouden ontworpen en aangelegd kunnen zijn door de firma Vroom uit Glimmen.

Omschrijving

EXTERIEUR. Voorhuis opgetrokken uit gepleisterde baksteen (blokbepleistering) en bestaande uit verdiepingloze zijvleugels waartussen een twee bouwlagen tellend achtzijdig torenachtig middengedeelte; geprofileerde pilasters en daklijst; stucdecoraties; sierlijke gietijzeren balustrades rondom de 'toren' en voor de (lage) kappen en het balkon; schuiframen en openslaande deuren onder (gedrukte) accoladeboog; zesruitsverdeling; gietijzeren opstap naar deuren torenkamer; in voor- en achterdeur geprofileerde panelen en bovenlicht met gietijzeren os. Het schuurvormige achterhuis opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met blauwgeglazuurde platte Friese pannen belegd schilddak. In de zijgevels zesruitsschuiframen ter hoogte van de dienstvertrekken; voor het overige gietijzeren ramen. In de achtergevel dubbele schuurdeuren met mandeur, staldeur en gietijzeren ramen; muurankers.

INTERIEUR. De plattegrond van voor- en achterhuis is ongewijzigd gebleven en bestaat uit een drietal aan de voorzijde gesitueerde woonvertrekken met enkele kleinere vertrekken daarchter, die door een gang over de gehele breedte van de dienstvertrekken aan de achterzijde worden gescheiden. De dienstvertrekken zijn als het ware in het schuurvormige achterhuis uitgebouwd. In het interieur zijn onder meer van belang: in het voorhuis de centrale hal met imposante dubbele trappartij met bordes en gesneden houten leuningen; de stucplafonds en stucdecraties, de paneeldeuren, de zwartmartmeren schoorsteenmantels; de kelder met rode plavuizen. In het schuurvormige achterhuis het dekbalkgebint. TUIN. De door waterlopen omgeven tuin heeft een landschappelijke aanleg met als meest kenmerkende elementen heuveltjes, een glooiend gazon met een sierlijk gevormde langwerpige vijver en een guirlande van 16 (oorspronkelijke) pioenperken. Bij het huis staan enkele oude linden. Voor het overige staan er in de tuin ondermeer bloeiende- en niet-bloeiende bomen van verschillende ouderdom.

Waardering

Villa uit 1868 met schuurvormig achterhuis en landschapstuin uit omstreeks 1926 van algemeen belang:

- wegens de ouderdom:

- wegens de ligging op het terrein van de oude borg Meyma;

- wegens de architectuurhistorische waarde;

- wegens de tuinhistorische waarde

- wegens de oorspronkelijke plattegrond;

- wegens de waardevolle interieuronderdelen;

- wegens de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur;

- wegens de oorspronkelijke functie van notabelenwoning, die nog steeds overtuigend tot uitdrukking komt in de rijke uitmonstering van ex- en interieur;

- wegens de relatie met het buurpand Meymaweg 4 dat eveneens is gelegen in een landschappelijk aangelegde tuin uit 1926;

- wegens de markante ligging aan de rand van het dorp Rasquert.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMeijmaweg29955 VDRasquert

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BAFLOG142