Tilburgse herdgang beschermd stadsgezicht
Het gebied van Wilhelminapark en Goirkestraat in Tilburg is aangewezen als beschermd stadsgezicht. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Infrastructuur en Milieu hebben op 7 maart het document getekend.
De plattegrond van Tilburg kent verschillende driehoekige pleinen, die al in de middeleeuwen zijn ontstaan. Deze pleinen zijn voormalige herdgangen, agrarische nederzettingen. Een 'herd' (herder) bracht zijn schapen 's ochtends naar de hei om ze te laten grazen. 's Avonds voerde hij ze terug naar het plein tussen de huizen, de herdgang.
Eén van die herdgangen is het huidige Wilhelminapark, ten zuidoosten van de Goirkestraat. In 1898 is het Wilhelminapark naar ontwerp van L.A. Singer op deze plaats aangelegd ter ere van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina. Rond het park werden herenhuizen, scholen, kerken en textielfabrieken gebouwd.
De (voormalige) textielfabriek van Thomas de Beer, waarin sinds 1992 museum De Pont, een museum voor hedendaagse kunst gevestigd is, en de onlangs gerestaureerde neogotische Goirkese kerk zijn hier de blikvangers.