Archis

Het Archeologische Informatiesysteem (Archis) wordt vernieuwd en is vanaf maandag 7 april om 08:30 uur beschikbaar voor gebruikers. Archis voldoet met de vernieuwing aan de meest recente technologische standaarden, professionele vereisten en gebruikersbehoeften. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat het systeem actueel blijft met het snel veranderende digitale landschap. Tegelijkertijd verbetert het de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid voor alle betrokken partijen in de archeologische sector. Door de vernieuwingen kan Archis efficiënter en effectiever dienen als centraal informatiesysteem voor archeologische data in Nederland. 

Belangrijke informatie voor gebruikers van Archis

De vernieuwing van Archis en het overzetten van alle gegevens wordt zorgvuldig uitgevoerd. De werkzaamheden starten op donderdag 3 april om 18:00 uur en eindigen op maandag 7 april om 8:30 uur. Tijdens deze periode is Archis offline en is het niet mogelijk om in te voeren en Zoeken & Vinden te gebruiken. Op maandag 7 april om 8:30 uur is het vernieuwde Archis online.

Voorbereiding
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet er alles aan om de overgang naar het vernieuwde Archis zo makkelijk mogelijk voor u te laten verlopen. U dient het volgende voor te bereiden:

  • Zorg dat uw openstaande vondstmeldingen zijn afgesloten (afgebroken of afgemeld).

Lopende vondstmeldingen dienen voorafgaand aan de livegang van de applicatie te worden afgerond. Eventuele niet-afgeronde vondstmeldingen zullen automatisch worden afgemeld. Uw afgeronde vondstmeldingen blijven, net als de onderzoeksmeldingen, volledig beschikbaar en toegankelijk in het vernieuwde Archis-systeem.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Wat is er vernieuwd?

In het vernieuwde Archis zijn diverse nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden toegevoegd. Hieronder vindt u een korte opsomming van de grootste toevoegingen:

  • Zoeken & Vinden: is grondig herzien op  het gebied van gebruikersgemak, zoekfunctionaliteiten en flexibiliteit. Het vernieuwde Zoeken & Vinden sluit hierdoor beter aan op de manier waarop (voor)onderzoek kan worden uitgevoerd met data uit de Archis-database.
     
  • Interface: is aangepast om beter aan te sluiten bij de manier waarop Archis gebruikt wordt door archeologische professionals.
     
  • Uitstelverzoeken: het is mogelijk om digitaal uitstel aan te vragen voor de afronding van de rapportage. Een uitstelverzoek dient u uiterlijk twee maanden voorafgaand aan het verstrijken van het termijn in te dienen. 
     
  • Meldingen maritieme archeologie: het is nu ook mogelijk om maritieme onderzoeken en -meldingen te registreren. Deze data zijn ook zoek en vindbaar in de vernieuwde Zoeken & Vinden applicatie. 
     
  • Wereldkaarten: de kaartfunctionaliteiten zijn uitgebreid en vernieuwd met de beschikbaarheid van wereldkaarten.
     
  • Deponeringen: er is een stap toegevoegd aan het proces rondom de registratie van een onderzoek. Hierin levert u registratie en bewijs aan voor de deponering van uw archeologische vondsten.
     
  • Data kwaliteit: er wordt meer nadruk gelegd op de kwaliteit van aangeleverd en geregistreerde archeologische data. Dit verbetert de bruikbaarheid en nauwkeurigheid van de informatie.
     
  • Relateren: u kunt relaties leggen tussen uw meldingen en andere meldingen binnen uw organisatie of daarbuiten. 

Veelgestelde vragen

Op de foto zien we de achterkant van een vondstmeldingskaart,  met daarop een tekening van een klein stuk aardewerk afkomstig van een urnenveld in Blitterswijck-Ooijen
Vondstmeldingskaart met tekening op de achterkant. Het gaat om een klein stuk aardewerk afkomstig van een urnenveld in Blitterswijck-Ooijen

Een geschiedenis van Archis

De afgelopen acht jaar is een reeks aan initiatieven rondom Archis uitgevoerd, waarbij allerlei vernieuwingen, aanpassingen en aanvullingen zijn gerealiseerd. Vanuit de gedachte ‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt’, is deze geschiedenis beschreven en vastgelegd in RAM 291: Een geschiedenis van Archis