Nederland is een echt verzamelland - van kunst tot historische gebruiksvoorwerpen. Collecties en verzamelingen zijn niet alleen in musea te vinden, maar ook bij bedrijven en (sport)verenigingen, in kastelen en kerken, in zorginstellingen, bij overheden en bij mensen thuis.
Hoe zorg je nu goed voor zo'n collectie of verzameling? Is die ook (veilig) te delen met anderen? En waar zou de collectie een goed heenkomen kunnen vinden als de zorg hiervoor niet meer mogelijk is? Allemaal vragen waar u als beheerder tegenaan kunt lopen. De (groeiende) reeks Verzamelingen beheren en behouden biedt daarvoor handvatten. Elk deel gaat over een specifiek onderwerp. Van inventariseren en registreren, fotograferen, tot bewaaromstandigheden, veiligheid en herplaatsing. Allemaal onderwerpen die uiteindelijk zorgen voor goed beheer, behoud en (digitale) toegankelijkheid.
Infobladen - Verzamelingen beheren en behouden
Of een verzameling nu als vanzelf ontstaat of bewust bijeen wordt gebracht, het is fijn een overzicht te hebben. Wat zit er precies in, op welke plek en op welke manier is alles opgeslagen? Een overzicht helpt bij de zorg voor de verzameling. Het biedt ook een handvat bij eventuele vermissingen en mogelijke bruiklenen aan musea voor tentoonstellingen. Zo’n overzicht ontstaat door de voorwerpen in de verzameling te inventariseren en registreren.
Bij de registratie van een verzameling is het handig om naast de beschrijving van ieder voorwerp een heldere foto op te nemen die de essentiële kenmerken toont. Dat helpt bijvoorbeeld bij de identificatie. Maar hoe maak je goede foto’s van voorwerpen?
Wie wat bewaart, die heeft wat. Tenminste, als de bewaaromstandigheden goed zijn. Want invloeden van buiten kunnen voorwerpen aantasten. Mottengaatjes in kleding, schimmel op leer, bruine vlekken in boeken, verbleekte foto’s… Met wat aandacht en eenvoudige maatregelen is een hoop schade te voorkomen.