De RCE biedt veel mogelijkheden om stage te lopen. Zo ook in de architectuurhistorie. Wanneer je start en hoe lang je stage duurt, is afhankelijk van het onderwerp en de regels vanuit je opleiding. Jouw stage kan bijdragen aan (online) publicaties, adviezen, bescherming, vergroting van kennis en ontsluiting van bronnen. Op deze pagina lees je over de mogelijkheden, voorwaarden en hoe te solliciteren.
Architectuurhistorie bij de RCE
Bij de RCE werken architectuurhistorici als specialist binnen de afdeling Monumenten en Collecties, of als adviseur in de regioafdelingen. Zij houden zich bezig met ontwikkelingen in en aan beschermde monumenten, zoals restauraties en herbestemmingen. Afhankelijk van het soort stage en onderwerp ligt het zwaartepunt tijdens je stageperiode bij een van deze afdelingen. Beide werken nauw samen en wisselwerking vindt vanzelfsprekend plaats.
Stageonderwerpen
Voor architectuurhistorie en monumentenzorg is een lijst van stageonderwerpen opgesteld, onderverdeeld in een aantal categorieën. Klik op de categorieën om de onderwerpen te bekijken. Het is ook mogelijk om met een eigen onderzoeksvraag of onderwerp te komen: voorstellen beoordelen we op relevantie en uitvoerbaarheid.
Grensoverschrijdend typologisch boerderij-onderzoek, met name internationaal gericht (o.a. Oldambster boerderij, loshoes)
Inventariserend onderzoek naar typologie van middelgrote agrarische erfbebouwing in Nederland, zoals wagenschuren, kap- en veldschuren
Ontwikkelen van een systematiek voor vergelijkend woonhuisonderzoek
3D-uitwerking van bouwhistorische documentaties (zwaartepunt op innovatieve constructies)
Verwerking van bouwhistorische fenomenen in GIS (onderwerpen in overleg)
Inventariseren en analyseren van bouwhistorische fenomenen door de tijd heen (deuren, glasformaten, gootstenen, hijswielen, kaarsnissen, sleutelstukken, etc.) Hierbij is telkens de vraag: wat zijn de oudste, wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen, wat is het verspreidingsgebied?
Glasramen zijn de ‘ogen’ van een gebouw, maar ook onderdelen die kwetsbaar zijn, veel ontwikkeling hebben doorgemaakt en vaak worden vervangen. De diversiteit van glassoorten en de materiaal-technische innovaties daarin zijn groot. Daardoor zijn typen glas vaak kenmerkend voor een bepaalde tijd of functie. Glas is een belangrijk onderdeel voor de duiding, datering, uitstraling en herkenbaarheid van gebouwen en bouwfases.
Gebruik en bevestiging van glasreclames: welke bevestigingsmethoden en -materialen werden gebruikt voor glaspanelen die als reclame op gevels werden gebruikt?
Inventarisatie van twintigste-eeuwse glasramen in gebouwen in Nederland. Wat is er nog over: museaal, buiten musea, in rijksmonumenten, in openbare gebouwen. Welke technieken zijn er gebruikt en welke kunstenaars en glazeniers zijn hierbij betrokken?
Typologie van draadglas door de tijd heen (ca. 1850 - 1990): wat zijn de technologische ontwikkelingen en hoe hebben die het product beïnvloed? Het doel van dit onderzoek is om een tool te ontwikkelen waarmee je snel draadglas kunt identificeren en dateren. Daarmee draag je bij aan de waardering en bescherming van bijzondere ramen.
Inventarisatie van glazen bouwstenen in Nederland. Welke types zijn er nog te vinden en in welke hoeveelheden? In welke perioden vallen deze te dateren? Het doel van dit onderzoek is om een overzicht van de huidige situatie te krijgen, die kan dienen als onderlegger voor conserveringsstrategieën.
Hoe ging het ontwerpen met en het plaatsen van weervast staal in gebouwen in zijn werk? In dit project wordt gewerkt met oral history om details in werkwijze te documenteren. Dit is onder andere belangrijk voor toekomstige restauraties en urgent omdat de mensen die er in de beginperiode (pakweg jaren 1960) mee hebben gewerkt dit nu nog kunnen vertellen.
Het registreren van de collectie van het voormalig Museum Ravenstein, nu grotendeels ondergebracht bij de opleiding Creatief Vakman bij het Sint Lucas. De collectie vlakglas- en emaillekunst is een aantal jaren geleden overgedragen aan de opleiding, maar tot op heden nog niet goed ontsloten en daarmee is belangrijke informatie niet toegankelijk.
Post65: Welke invloed had Louis le Roy bij de aanleg van ecologische tuinen door heel Nederland en op welke manier? Waren er ook andere invloedrijke pleitbezorgers van de natuurlijke tuin?
Kloostertuinen: Geeft het huidige rijksmonumentenbestand een representatief beeld van de Nederlandse kloostertuin?
Tuinarcheologie: Welke tuinvondsten zijn er gedaan (synthese van archeologische rapporten) en zijn die vondsten een direct gevolg van de onderzoeksvraag van de opgraving? Zijn er aanbevelingen voor verbetering van de vraagstellingen voor toekomstig onderzoek?
Schrijven van een kennisbankartikel over de kleur van gepleisterde gevelafwerking in de negentiende eeuw
Schrijven van een kennisbankartikel over vloerschilderingen
Inventarisatie van nader te bepalen categorie muurschilderingen (t.b.v. een database)
Inventarisatie van gepolychromeerde poortjes en geveldecoraties en analyse van de omgang daarmee in de adviespraktijk
Onderzoek naar de geschilderde afwerking van natuursteen
Onderzoek naar (restauratie)architect W.A. (Wim) Heineman uit Velp en zijn oeuvre. Welke restauratie-opvattingen hanteerde hij, wat was zijn werkwijze en hoe kunnen we zijn werk waarderen als onderdeel van de architectuurgeschiedenis en monumentenzorg?
Inventarisatie en analyse van de afwerking van natuursteensteensoorten in interieur en exterieur (Romeins – heden)
Begin 2023 is het aanwijzingsprogramma Post 65 van start gegaan. Voor de verschillende fases binnen het programma hebben wij diverse (onderzoeks-)opdrachten.
Een onderzoek naar het ontwerp en de aanleg van woonwijken in de periode 1965-1990, voornamelijk op basis van literatuuronderzoek in tijdschriften als Bouw, Stedebouw & Volkshuisvesting en Plan.
Ondersteuning bij een onderzoek naar het ontwerp en de aanleg van winkelcentra in de periode 1965-1990.
Een onderzoek naar de ruimtelijke ontwikkeling van universiteitscampussen in de periode 1965-1990.
Een onderzoek naar het ontwerp en de aanleg van stedelijke groenstructuren in de periode 1965-1990.
Een onderzoek naar het ontwerp en de aanleg van cultuur- en multifunctionele wijkcentra in de periode 1965-1990.
Een onderzoek naar de ontwikkeling van grootschalige verkeersinfrastructuur in de periode 1965-1990 (spoorlijnen en stationsgebieden, luchthavens, autosnelwegen, havengebieden waar grootschalige industriële activiteiten het landschap ingrijpend hebben veranderd).
Vergelijkende studie naar circa 10 kerken betreffende de effecten van rijksbijdragen in de restauraties afgelopen 150 jaar
De RCE beheert een kennisbank. De kennisbank bestaat uit twee delen, een deel waar men kennisartikelen over cultureel erfgoed kan lezen en een deel dat per pagina kennis over een rijksmonument ontsluit. We zoeken een (bachelor)student die het leuk vindt om kennispagina’s per monument te maken rondom een te schrijven artikel. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als winkelen, straf, lezen, waterbeheer. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een architect of een bouwmateriaal, als je er maar rijksmonumenten aan kunt relateren.
Dit is een flexibele opdracht afhankelijk van de duur van je stage en het onderwerp/de onderwerpen.
Je levert hiermee een bijdrage aan het digitaal ontsluiten van kennis over ons erfgoed voor eigenaren, gemeentes, architecten en belangstellenden.
Onderzoek naar de tekeningencollectie van de RCE (t.b.v. een kennisbankartikel)
Documenteren en beschrijven categorie bouwfragmenten (t.b.v. de referentiecollectie)
Onderzoek naar de rol van de RCE bij ingrijpende wijzigingen (reconstructies) in het kader van stadsvernieuwingen. Wat was het beleid? Kwam dit overeen met de restauratiepraktijk? Hoe zouden we de monumenten die uit deze geschiedenis voortkomen nu waarderen?
Wat bieden wij:
Werkervaring bij een professionele erfgoedorganisatie
Ruimte voor ontwikkeling van kennis
Opbouwen van een interessant netwerk
Begeleiding bij praktische en theoretische stage (WO, HBO en MBO)
Stagevergoeding
Wat verwachten wij van jou:
Je volgt een opleiding met aandacht voor (Nederlandse) architectuurgeschiedenis
Je hebt enige kennis van het erfgoedveld
Je bent nieuwsgierig en leergierig
Je toont initiatief
Je kunt zelfstandig werkzaamheden verrichten
Je bent integer
Interesse of meer informatie?
Heb je interesse in een stage bij de RCE? Reageren kan het hele jaar door. Stuur een mail met een korte motivatie waarom je stage wil lopen, welk onderwerp je aanspreekt, welke opleiding je volgt, de duur van je stage en je cv naar p&o-box.rce@cultureelerfgoed.nl. Ook wanneer je nog vragen hebt over een stage of afstudeeronderzoek kun je per e-mail contact opnemen.