Podcastserie Post 65
Het podcast platform Platte Grond staat in haar 3e seizoen geheel in het teken van het jonge erfgoed, ook wel bekend als Post 65. Dat doen ze in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
Welke verhalen dreigen verloren te gaan?
De podcastmakers van Platte Grond gaan op zoek naar jong Post 65 erfgoed, naar gebouwen en andere objecten in Nederland, die op het punt staan vergeten, of vereeuwigd te worden. Platte Grond reist kriskras door Nederland van Terneuzen naar Heerenveen, van Almelo naar Camperduin. Overal is er debat en wordt het jonge erfgoed bewonderd en bespot, bedreigt of bewaard.
De podcasthost is Nienke de la Rive Box, en zij vraagt zich af: wat bewaar je wel en wat niet van het jonge erfgoed? Welke verhalen dreigen wellicht verloren te gaan? Na afloop van ieder verhaal bespreekt Nienke de inhoud met RCE post-65 expert Anita Blom.
Bruut Bemind
Het verhaal Bruut Bemind speelt zich af in en rond het stadhuis van Terneuzen. Deze ‘ark van beton’ maakt nogal wat tongen los in Zeeland. Het brutalistische gebouw is daarmee een goed voorbeeld van de discussie die gevoerd wordt rondom jong erfgoed. En het laat zien dat we het moeilijk vinden om gebouwen te zien als erfgoed, als ze nog maar een paar decennia oud zijn.
Maker: Mariette Heres
Met onder meer gebouwenfan Martjan Kuit en burgemeester Erik van Merrienboer.
Tegenwind
In het verhaal Tegenwind gaat het niet over de tegenstanders van windmolens en -turbines, maar over mensen die lyrisch zijn over windenergie. Volgens hen zijn windturbines zelfs potentieel erfgoed. Tegen de nu zo geliefde en typische Hollandse 'oude windmolens' was destijds ook veel verzet.
Maker: René van Es
Met onder meer derde generatie molenaar Christian Pfeiffer en windenergie pionier Chris Westra.
1000 jaar stapelen
In dit verhaal duiken we in de wereld van Louis Le Roy, die in de jaren ‘70 met zijn ideeën onze manier van naar de natuur kijken volledig op zijn kop zette. Het moest allemaal wilder, organischer en minder geordend. Kunnen we zijn gedachtengoed als monument levend houden voor toekomstige generaties? Nienke de la Rive Box bezocht de plek waar vrijwilligers dagelijks werken aan de bouw van een ecokathedraal, die zij waarschijnlijk nooit zelf zullen voltooien.
Maker: Nienke de la Rive Box
Met onder meer architect Rob Hendriks en specialist in tuinen en parken bij de RCE Natascha Lensvelt
Een bunker die niet beschermt
Een aanzienlijk deel van het Koude Oorlog erfgoed is ook Post 65 erfgoed. Michiel van Poelgeest, de maker van dit verhaal, brengt samen met kunstenaar en Koude Oorlog-expert Kees van Leeuwen een middag door in een ‘Noodzetel’ in Den Haag en ontdekt de bizarre wereld die schuilgaat onder meters dik beton. We horen oud-minster van Defensie Joris Voorhoeve, die al tijden waarschuwt voor teveel optimisme als het gaat over de nucleaire dreiging: “We zijn er steeds van uitgegaan dat dit niet meer zou kunnen gebeuren, maar het kan nog steeds. (…) Het is geen leuke boodschap, maar je moet rekening houden met de dingen waar je eigenlijk liever niet over nadenkt."
Maker: Michiel van Poelgeest
met Joris Voorhoeve, Kees van leeuwen en Raphael Smid
Een moskee op een ansichtkaart
Met het aanwijzen van monumenten uit de periode 1965 - 1990 ligt het voor de hand te kijken naar het erfgoed van de vele arbeidsmigranten die in deze periode naar Nederland kwamen. Nederland telt vele duizenden rijksmonumenten, maar tot nu toe is ons cultureel erfgoed nog niet erg inclusief. Podcast Platte Grond maakte een verhaal over hoe de Yunus Emre moskee met de hulp van de hele gemeenschap tot stand kwam in enin 1974 de trots van Almelo werd.
Maker: Mariëtte Heres
Hoezo truttig!? (de Bloemkoolwijk)
Als reactie op de wederopbouw ontstonden in de jaren ’70 en ’80 in Nederland nieuwe wijken, waarin hoge flats plaats maakten voor kleine woonerven, en lange rechte straten voor kleine, kronkelige weggetjes. Een structuur die ook sterk doet denken aan een doorgesneden bloemkool. Deze wijken werden lange tijd weggezet als saai en truttig. Maar is dat terecht? Architectuurhistoricus bij de RCE Jaap Evert Abrahamse legt uit. Luister naar dit verhaal van Chris Bajema over de bloemkoolwijk ‘De Clusterwoningen’ in Doorwerth de verborgen parel die hij ontdekte - en waarin hij pardoes verdwaalde.
Maker: Chris Bajema
De podcastserie van Platte Grond kwam tot stand met medewerking van de RCE.