Wie kan herbestemmingssubsidie aanvragen?
Bent u eigenaar van een bouwwerk dat zich niet gemakkelijk leent voor een andere bestemming, zoals een kerk, industriegebouw, school, boerenschuur, klooster of kasteel? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de subsidie voor herbestemming en in aanvulling hierop een verduurzamingsonderzoek.
De regeling is bestemd voor:
- rijksmonumenten
- provinciale monumenten
- gemeentelijke monumenten
- gebouwen zonder monumentenstatus
- gebouwen, ook woonhuizen, die onderdeel uitmaken van een samenstel van monumenten of van een complex
Gebouw zonder monumentenstatus
Voor gebouwen zonder monumentenstatus moet het college van burgemeester en wethouders in een verklaring aangeven dat het de bijzondere cultuurhistorische waarde van het bouwwerk erkent.
Erfgoedgemeenschappen
Ook erfgoedgemeenschappen kunnen subsidie aanvragen voor het onderdeel van de regeling dat een haalbaarheidsonderzoek financiert. Voorbeelden van erfgoedgemeenschappen zijn burgers die zijn aangesloten bij een erfgoedvereniging of omwonenden die een monument een bestemming ten gunste van de gemeenschap willen geven. Om voor subsidie in aanmerking te komen moet de erfgoedgemeenschap:
- uit ten minste vijf natuurlijke personen bestaan die zich als vrijwilliger inzetten voor het behoud van het monument;
- aantoonbaar al een periode van minstens zes maanden betrokken zijn bij het monument waarvoor herbestemmingssubsidie wordt gevraagd.
De eigenaar van het monument moet door de erfgoedgemeenschap op de hoogte zijn gebracht van de subsidieaanvraag voor het herbestemmingsonderzoek. Indien fysieke toegang tot het monument nodig is voor uitvoering van het onderzoek, moet de eigenaar verklaren daaraan medewerking te verlenen.
Hoe zit het met woonhuizen?
Woonhuizen, zoals bedoeld in de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten, komen niet in aanmerking voor deze subsidie. Een uitzondering hierop zijn woonhuizen die onderdeel uitmaken van een samenstel van monumenten, waarbij er een herbestemmingsopgave voor het gehele samenstel is, zoals bijvoorbeeld bij grote complexen zoals industriële locaties, gevangenissen, ziekenhuizen en scholen. Hier bevinden zich vaak ook één of meer dienstwoningen die deel uitmaken van de herbestemmingsopgave zodra de functie van de hoofdgebouwen wordt beëindigd. Het gaat bij dit samenstel dus niet om een wooncomplex.