Uitleg over DICE en incidentenregistratie
Het registreren van incidenten is onderdeel van professioneel risicobeheer van een erfgoedinstelling. Vastleggen van wat (bijna) mis ging, geeft grip op wat er gebeurt in de organisatie. Erfgoedbeheerders kunnen hiervoor gebruikmaken van de Database Incidenten Cultureel Erfgoed (DICE). DICE geeft daarnaast een landelijk overzicht van incidenten met betrekking op het cultureel erfgoed.
Voor wie is DICE?
DICE biedt erfgoedinstellingen een gratis database voor hun interne incidentenregistratie. Als een organisatie een incident of een calamiteit meemaakt, voert de erfgoedbeheerder informatie hierover zelf in. Een consequente registratie laat risico’s en trends zien, en geeft inzicht in de eigen veiligheidssituatie. Als erfgoedbeheerder kunt u deze bevindingen gebruiken voor risicoanalyse en beveiliging, en het erfgoed daardoor beter beschermen.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beheert DICE en is ook verantwoordelijk voor de registratie van incidenten in rijksmonumenten en in archeologisch waardevolle terreinen.
Hoe werkt DICE?
Bent u erfgoedbeheerder en wilt u gebruik maken van DICE? Dan kunt u een account aanmaken.
De registratie van een incident kost ongeveer vijf minuten. Het systeem biedt de mogelijkheid foto’s en bijlagen toe te voegen. Na inloggen kunt u via het menu de incidenten in uw eigen organisatie doorzoeken door te filteren op bijvoorbeeld soort incident, oorzaak of schade. De gegevens zijn terug te zien in een tabel of een diagram.
Zorg ook dat incidentenregistratie een erkende taak wordt binnen uw organisatie. Tips leest u op de pagina Incidentenregistratie implementeren.
Wat gebeurt er met geregistreerde incidenten?
DICE levert waardevolle informatie over incidenten. De RCE maakt deze informatie openbaar – anoniem - in percentages en tabellen. De erfgoedmonitor presenteert feiten en cijfers over het erfgoed, waaronder ook de in DICE registreerde incidenten.
De gegevens van DICE worden ook gebruikt om partijen als de politie, brandweer, gemeenteambtenaren en veiligheidsregio’s bewust te maken van risico’s voor het cultureel erfgoed.
Beveiligde database
DICE is een beveiligde database. Alleen de RCE - als beheerder van de database - heeft toegang tot de ingevoerde informatie. De RCE garandeert anonimiteit en zal nooit, tenzij na uitdrukkelijke toestemming, informatie publiceren die naar een erfgoedinstelling te herleiden is.