Asbest en brand
Asbest is een kankerverwekkende stof die vanwege de isolerende en brandwerende eigenschappen vroeger veel in gebouwen is gebruikt. Is in uw monument of museumgebouw ook asbest verwerkt? Zorg dat u zich bewust bent van de eventuele gezondheidsrisico’s bij een brand.
Asbest is in vele vormen gebruikt. Het komt bijvoorbeeld voor in buizen, golfplaten, gevelplaten, vinylvloerbedekking en in spuitasbest. Asbest kan vaak geen kwaad zolang het niet wordt beschadigd door bijvoorbeeld boren of zagen. Algemene informatie over asbest leest u op rijksoverheid.nl.
Asbest verwijderen
Soms moet asbest echter worden gesaneerd. Op rijksoverheid.nl leest u in het stappenplan asbest wanneer dit geldt en wat u dan moet regelen. Asbestverwijdering is aan strenge regels gebonden en mag alleen door gecertificeerde bedrijven worden gedaan. Als de werkzaamheden de monumentale waarde van een pand raken is het advies om contact op te nemen met de gemeente. Die beoordeelt of er voor de werkzaamheden een vergunning nodig is.
Asbest bij brand
In de buitenlucht komen kleine hoeveelheden asbestvezels voor. Iedereen ademt dus elke dag een beetje asbest in. Maar als er brand uitbreekt in een pand met asbest kunnen omstanders per ongeluk binnen korte tijd meer asbestvezels inademen. De kans op het krijgen van asbestkanker neemt echter niet of nauwelijks toe. Langdurig inademen van asbestdeeltjes levert wel gezondheidsrisico’s op. Inslikken van asbestvezels is veel minder gevaarlijk voor de gezondheid.
Na de brand: risico’s en schoonmaak
Na de brand kunnen asbestdeeltjes op de grond en op (museale) voorwerpen terechtkomen. Bij aanraking of kapottrappen hiervan kunnen asbestdeeltjes opnieuw in de lucht komen met risico op inademing. Pand en omgeving, en ook eventueel aanwezige (museale) voorwerpen, moeten na een asbestbrand worden gereinigd. Dit moet u uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
Meer informatie
Op de sites van de het Informatiepunt Leefomgeving en het RIVM vindt u meer informatie over asbest(brand) en gezondheid.