Kennisstrategie
Erfgoed vraagt om kennis. Voor behoud, gebruik en ontwikkeling van cultureel erfgoed is het belangrijk om de juiste kennis op het juiste moment beschikbaar te hebben.

De RCE is de Rijkskennisinstelling op het gebied van Cultureel Erfgoed. Onze experts verzamelen en ontwikkelen nieuwe kennis over cultureel erfgoed. Zo dragen we bij aan wetenschappelijk en toegepast erfgoedonderwijs. Ook geven we advies over de omgang met cultureel erfgoed op basis van kennis en ervaring. Daarnaast werken we aan nieuwe (digitale) manieren om kennis te verbinden en uit te wisselen in nationale en internationale netwerken. We doen dit niet alleen, maar samen met andere betrokkenen in het erfgoedveld zoals gemeenten, terreinbeheerders en bewoners.
Onze kennisstrategie
Om heldere en doelbewuste keuzes te maken in hoe wij omgaan met erfgoedkennis, werken we aan een kennisstrategie. De kennisstrategie helpt ons onder andere beslissen welke onderwerpen we onderzoeken of welke samenwerkingen we aangaan en hoe we dat het beste kunnen doen. Onze kennisstrategie komt voort uit de verkenning 'Koersen op Kennis'. Meer over onze kennisstrategie is te lezen in de Factsheet Kennisstrategie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
We werken door de hele organisatie aan de kennisstrategie in verschillende taken en projecten. Dit doen we aan de hand van het kennisplan. Dit plan biedt richting aan ons handelen voor de komende jaren. De focus ligt daarbij op thema's zoals: onderzoeksagendering, kennisnetwerken, kennisuitwisseling, wetenschappelijke integriteit, kennnisborging en digitale infrastructuur. Het kan daarbij gaan om fundamentele dingen zoals het maken van werkafspraken of het coördineren van grotere innovatieprojecten.
In het kader van de kennisstrategie voeren we ook strategische verkenningen uit. In het jaar 2024 hebben er strategische verkenningen plaatsgevonden naar technologische ontwikkelingen en de relatie van extreme klimaatscenario's tot erfgoed. In de toekomst willen we meer strategische verkenningen naar actuele onderwerpen uitvoeren.
Uiteindelijk willen we toe naar een erfgoedsector die strategisch met kennis omgaat. Deze kennis is van hoge kwaliteit en relevant voor de opgaven van nu en in de toekomst. Onze ambitie is een goede kenniscirculatie in het erfgoeddomein en een betere inzet van de wetenschap voor de opgaven van nu en in de toekomst.
Team Kennis is, samen met de Kenniscoördinator, de drijvende kracht achter de kennisstrategie. Het is een multidisciplinair team, dat bestaat uit medewerkers van verschillende afdelingen en domeinen. Op deze manier wordt zo veel mogelijk de verbinding gemaakt met de dagelijkse praktijk van diverse kenniswerkers binnen de RCE. Erfgoedkennis maak je namelijk samen.
Werken met kennis
Het uitgangspunt van werken met kennis bij de RCE is de gedragscode Werken met kennis, kunde en vakmanschap. De gedragscode combineert de principes van het ambtelijk vakmanschap met de normen van wetenschappelijke integriteit en de richtlijnen voor de adviespraktijk. Op deze manier gaan we zorgvuldig en verantwoordelijk om met erfgoedkennis. Bijvoorbeeld door middel van peer reviews op onze (digitale) publicaties.
Multidisciplinaire kennis
Zorgen voor cultureel erfgoed is altijd een teaminspanning. Bij de RCE werken we samen met deskundigen van verschillende disciplines, intern en extern. Onze kennis- en regio-afdelingen brengen elk hun eigen expertise in. Ook ontwikkelen we nieuwe kennis door middel van afdelingsoverstijgende programma's.
Betrokkenheid bij Erfgoedonderwijs en onderzoek
De RCE is actief betrokken bij erfgoedonderwijs. Het is belangrijk dat opleidingen in erfgoed worden ondersteund en dat toekomstige professionals de juiste kennis en vaardigheden ontwikkelen. Dit maakt erfgoedbeheer in de toekomst mogelijk, vergroot bewustwording en bevordert culturele participatie.
We werken samen met verschillende leerstoelen en wetenschappers. Hierdoor zorgen we ervoor dat de nieuwste kennis en inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek worden geïntegreerd in ons werk en in het onderwijs.
Leerstoelen
Op een aantal specifieke erfgoeddomeinen zijn medewerkers van de RCE als (bijzonder) hoogleraar verbonden met een van de universiteiten:
-
Prof. dr. K.J. (Klaas Jan) van den Berg, professor Chemische aspecten van conservering en restauratie van cultureel erfgoed, in het bijzonder schilderkunst, Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam
-
Prof. dr. G. (Gabri) van Tussenbroek, hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de Nederlandse bouwhistorie, Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam
-
Prof. dr. ir. D.J. (Hans) Huisman, professor Geoarcheologie en Archeometrie, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen
-
Prof. dr. B. (Bert) Groenewoudt, bijzonder hoogleraar Ecologische Landschapsgeschiedenis, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen
-
Prof. dr. M.R. (Martijn) Manders, bijzonder hoogleraar Underwater Archaeology and Maritime Cultural Heritage Management, Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden
-
Prof. dr. J. (Jos) Bazelmans, bijzonder hoogleraar Delta-archeologie, Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden
-
Prof. dr. J.E. (Jaap Evert) Abrahamse, bijzonder hoogleraar Stad, landschap en erfgoed, Vrije Universiteit Amsterdam
Samenwerkingsverbanden
Bij de RCE staat samenwerking centraal. We creëren kennis samen met diverse partners:
- (Onderzoeks)instellingen en erfgoedorganisaties
- Het veld en de gebruikers van erfgoed
- Nationale en internationale kennisnetwerken, bijvoorbeeld NDE, E-RIHS, etc.
- Het RKI-netwerk
- Universiteiten, hbo's en mbo's