Bescherming van glas-in-lood
Vakgebied: 
Mediatype: 

Deze gids zet verschillende beschermende maatregelen op een rij om glas-in-loodramen te beschermen en laat ook zien hoe het niet moet.

Glas-in-lood raakt regelmatig beschadigd. In veel gevallen wordt er daarom gegrepen naar beschermende constructies. Soms leiden die juist tot meer schade. Deze brochure legt uit waar je bij het kiezen van een beschermend systeem op moet letten. Lees voor meer informatie over de soorten schade de brochure Aantasting van gebrandschilderd glas en glas-in-lood. De gids Onderhoud en restauratie van glas-in-lood gaat in op herstelmethoden en onderhoud van glas-in-lood.

Uitermate kwetsbaar

Glas-in-lood is een uitermate kwetsbaar onderdeel van de buitengevel van een gebouw. Het vaak dunne glas is een geliefd object voor vandalen. Het is ook kwetsbaar voor condens, regen, hagel, wind, algen en vogelpoep. En dan is er nog natuurlijke veroudering. Beschermende maatregelen zijn daarom soms noodzakelijk om glas-in-lood te behouden of te behoeden voor verdere schade. Uit onderzoek is gebleken dat beschermingssystemen met een grote mate van willekeur worden toegepast. De goedbedoelde maatregelen leveren dan alleen nog maar meer schade op. Omdat elk glas-in-loodraam anders is, kan alleen een passende maatregel worden bedacht na een grondig vooronderzoek.

Voor wie

Deze technische brochure is bedoeld voor monumenteigenaren en erfgoed- en restauratieprofessionals die te maken hebben met het onderhoud en herstel van glas-in-loodramen.

Colofon

Gids Techniek 41
Tekst: Taco Hermans met medewerking van Mariëtte Polman
Redactie: Klaas Boeder, Mieke Bus, Ries van Hemert, Taco Hermans, Michiel van Hunen,
Mariël Kok, Cor van Kooten en Dirk Snoodijk
ISSN: 1566-7057
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2004

Delen: