Beton onderhoud en herstel
Vakgebied: 
Mediatype: 

Beton kent vele verschijningsvormen. Het onderhouden van beton is dan ook maatwerk. Deze brochure geeft aanbevelingen om beton te behouden en te herstellen.

Deze brochure geeft informatie over het onderhoud van beton en laat de mogelijkheden zien voor herstel bij verschillende schadeoorzaken. Het vervolg op deze brochure, Beton: herstel en uitvoering gaat dieper in op de uitvoering van herstelwerk, herstelmaterialen, conserveringstechnieken, het verstevigen van de constructie en het waarborgen van de kwaliteit. De historische ontwikkeling van beton, de materiaaleigenschappen, schademechanismen en analysetechnieken zijn beschreven in de brochure Beton: schade en analyse.

Schilderen en impregneren

Beton is een duurzaam materiaal. Toch moet het regelmatig worden onderhouden. In sommige gevallen is ook herstel nodig. Zo moet een geschilderd betonoppervlak om de 5 tot 15 jaar opnieuw worden geschilderd. Het is ook mogelijk om beton te impregneren met middelen die het oppervlak waterafstotend maken. Schade kan optreden doordat de wapening is gaan roesten of door chemische aantasting. Beide schadebeelden worden veroorzaakt door een teveel aan vocht. Daarnaast kan ook scheurvorming ontstaan door vorst, overbelasting of een verkeerd gekozen herstelmethode. Deze brochure laat per schadebeeld zien wat eraan is te doen.

Voor wie

Deze technische brochure is bedoeld voor monumenteigenaren en erfgoed- en restauratieprofessionals die te maken hebben met het onderhoud en herstel van beton.

Colofon

Gids Techniek 44
Tekst: Michiel van Hunen
Redactie: Ries van Hemert, Taco Hermans, Michiel van Hunen, Mariël Kok, Rob Polder, Dirk Snoodijk en Daniëlle Takens
ISSN: 1566-7057
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2006

Delen: