Bouwglas
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 

Naast ‘gewoon’ vensterglas zijn er ook andere toepassingen van glas in architectuur. Deze brochure geeft een overzicht van de verschillende soorten bouwglas en hun toepassingen.

 Zo zijn er glazen bouwstenen of zelfs glas waardoor geen licht naar binnen komt, en dat gebruikt wordt als bouwmateriaal. Een groot deel van de in deze brochure genoemde glasproducten is met de hand gegoten op een vlakke tafel of in een vorm. Het op deze wijze geproduceerde glas is niet of nauwelijks doorzichtig. Deze gids laat de verschillende toepassingen zien, en geeft tips voor het behoud van deze glastoepassingen.

Reclame en gevelbekleding

De technische mogelijkheden van de 19e en 20e eeuw maakten het mogelijk meer glazen producten voor de bouw te ontwikkelen. Zo kwamen er speciaal gevormde glazen vloertegels om kelders te verlichten, glazen bouwstenen waarmee hele muren konden worden gemetseld en glasplaten die werden gebruikt als reclameborden en gevelbekleding. Tegenwoordig worden deze toepassingen meestal uitgevoerd in kunststof. Deze brochure vestigt de aandacht op het belang van historische glastoepassingen, die soms vanzelfsprekend lijken. Deze materiaaltoepassingen maken deel uit van de historische ontwikkeling van architectuur en moeten daarom worden behouden en beschermd.

Voor wie

Deze technische brochure is bedoeld voor monumenteigenaren, erfgoedprofessionals en restauratoren die te maken hebben met het behoud en herstel historisch bouwglas. 

Colofon

Gids Techniek 46
Tekst: Taco Hermans
Redactie: Klaas Boeder, Ries van Hemert, Taco Hermans, Michiel van Hunen, Mariël Kok, Cor van Kooten, Dirk Snoodijk en Daniëlle Takens
ISSN: 1569-7606
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2006

Delen: