Collectie Nederland

Collectie Nederland is de digitale ontsluiting van museumcollecties en beeldbestanden op het gebied van monumentenzorg en archeologie in Nederland.

De website is het nationale platform voor de digitale ontsluiting van museumcollecties en beeldbestanden. Op basis van zoektermen kunnen al deze collecties op de website worden doorzocht. Hierdoor ontstaan interessante dwarsverbanden. Vooral als gezocht wordt op plaatsnaam of regio. Momenteel bevat Collectie Nederland rond de 6 miljoen objecten. Resultaten van een zoekopdracht worden – voor zover beschikbaar – inclusief een afbeelding voor elk object op een overzichtspagina gepresenteerd. Per object kan vervolgens worden doorgeklikt voor meer informatie. Ook kan het object worden bekeken op de collectiewebsite van de instelling die is aangesloten op Collectie Nederland.

Zichtbaar maken

Het doel van Collectie Nederland is zoveel mogelijk erfgoedobjecten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Veel is immers onzichtbaar; minder dan 5% van alle museumobjecten kan worden getoond op zaal. Collectie Nederland-website richt zich vooral op erfgoedprofessionals, maar kan in de toekomst ook worden gebruikt voor educatieve toepassingen, onderzoeksdoeleinden en voor het samenstellen van tentoonstellingen.

Voor wie

Deze site is voor erfgoedprofessionals maar ook voor liefhebbers van geschiedenis, beeldende kunst, vormgeving en archeologie.

Delen: