24 september Platform Mobiel erfgoed. Een halve eeuw mobiel erfgoed

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie RCE, Smallepad 5, Amersfoort + online

Zet in mijn agenda

Op 24 september blikken we terug op de geschiedenis van het mobiele erfgoed én kijken we naar de toekomst van deze erfgoedsector. Deze sector ontstond als logisch vervolg op de inzet van tienduizenden eigenaren van historische schepen, treinen, auto's en vliegtuigen. Dit geheel vormt nu de mobiele collectie Nederland. 

U kunt dit platform bij ons in Amersfoort of online volgen. 

Introductie

Vanaf de jaren ’70 van de 20ste eeuw groeide de mobiele collectie Nederland uit tot een nieuwe en erfgoedsector. Duizenden liefhebbers ontfermden zich over vracht- en vissersschepen die door de naoorlogse schaalvergroting niet langer rendabel waren. Samen met trein- auto- en vliegtuigliefhebbers vormen zij nu misschien wel de grootste groep particulieren die hun vrije tijd aan erfgoedzorg besteden.

Pas later kwam het besef dat die vrijetijdsbesteding niet alleen een fantastische hobby was, maar ook het behoud van erfgoed betekende en dat de samenleving daar ook plezier in en van had. Een nieuwe erfgoedsector was ontstaan: het mobiel erfgoed. Op eigen kracht bouwden liefhebbers een collectie van ruim een miljoen objecten op.

Particuliere inzet is altijd de motor van de mobiele collectie Nederland geweest. Zonder die toewijding, kennis en vakmanschap heeft deze erfgoedsector geen bestaansrecht en geen toekomst.

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk.

Op het formulier kunt u aangeven of u live of online aanwezig wilt zijn. U ontvangt een bevestiging per mail over uw wijze van deelname.

Over het programma

Op 24 september blikken we terug op de geschiedenis van een erfgoedsector die ontstond als logisch vervolg op een uit de hand gelopen hobby van tienduizenden eigenaren. Hoe en waarom hebben al die eigenaren en vrijwilligers deze praktijk van erfgoedzorg ontwikkeld?

De vervolgvraag is: Waar staan we nu en wat zijn de ontwikkelingen? Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed ontwikkelt zich bijvoorbeeld tot een instrument waarmee de sector de regie over de betekenis en erfgoedwaarde in eigen hand houdt.

Hoe ziet de toekomst van deze erfgoedsector eruit? Welke bewegingen en mogelijkheden zien we? In het rapport Onvervangbaar en Onmisbaar adviseerde de commissie Buma bijvoorbeeld over een nieuwe brede strategie voor het behoud van waardevol erfgoed, waarin ook waardering van de inzet van particulieren een belangrijke plaats inneemt. Welke kansen biedt dat om verder te ontwikkelen tot robuuste organisatie, die de belangen van duizenden eigenzinnige erfgoedzorgers kan behartigen?

Programma

Tijd Onderwerp
13.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
13.50 Digitale inloop
14.00 Welkom en inleiding door RCE en MCN
14.10 Portret (1) door Erik de Zwart, trambestuurder, radio-dj, Stichting Hondekop
14.15 Over de rol van particuliere erfgoedzorg en verzamelaars in het behoud en de ontwikkeling van de collectie Nederland
Arjen Kok, senior onderzoeker RCE
14.35 Portret (2) door Erik de Zwart
14.40 Over het ontstaan van het mobiel erfgoed: hoe mobiel erfgoed laat zien dat de toenemende mobiliteit onze samenleving heeft gevormd en gestuurd
Max Popma, erfgoedadviseur
15.00 Pauze
15.30 Portret (3) door Erik de Zwart
15.35 Over Mobiele Collectie Nederland (MCN): het belang van krachtenbundeling op de grote vraagstukken die voor ons liggen
Jaap Nieweg, oud-voorzitter MCN
15.55 Portret (4) door Erik de Zwart
16.00 Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed en het erfgoedvinkje (check): over het belang van de (digitale) zichtbaarheid van mobiel erfgoed
Ben Boortman, projectleider modernisering Nationaal Register Mobiel Erfgoed
16.20 Afsluiting
16.30 Voor de aanwezigen in Amersfoort wordt er na afloop een drankje geschonken