17OktoktoberPlatform Post 65 - Selecteren via verhaallijnen
Platform | Congresbureau
Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden
Activiteitendata
Blue city / Tropicana Rotterdam
Maasboulevard 100
3063 NS Rotterdam
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Rotterdam organiseren het derde platform Post 65 met als thema het selecteren van monumenten via maatschappelijke verhaallijnen. Wat is het voordeel van verhaallijnen? Wat zijn de valkuilen? Wat zijn mogelijke maatschappelijke verhaallijnen die passen bij Post 65 erfgoed? En hoe neem je deze verhalen mee de toekomst in?
Aanmelden
Bij uw aanmelding vragen uw voorkeur voor één workshop en één tour door te geven. We houden zoveel mogelijk rekening met uw keuze, maar kunnen dit niet garanderen. De indeling hoort u na binnenkomst op de dag zelf. Mocht u na uw aanmelding alsnog verhinderd zijn, wilt u uw afmelding dan aan ons doorgeven? Zo voorkomen we voedselverspilling of een onnodige fietsreservering.
Op de dag van het platform maken we ook foto’s. Mocht u bezwaar hebben om gefotografeerd te worden, dan kunt u dit bij binnenkomst aangeven, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.
Programma
Onder het programma vindt u de extra informatie over de workshops en tours.
Tijd
Onderdeel
09.00
Inloop met koffie en thee
09.30
Opening met dagvoorzitter Jean-Paul Andela
09.35
Programma Post 65 RCE: Selecteren via verhaallijnen (door programmaleider Barbara Speleers)
09.50
Programma Post 65 gemeente Rotterdam (door Fenny Ramp, Bureau Monumenten en Cultuurhistorie)
10.00
Werken met verhaallijnen(door architectuurhistoricus Wijnand Galema)
10.20
Koffie- en theepauze met wat lekkers
10.40
Workshops, rondleiding en tours
12.30
Lunch
13.30
Workshops, rondleiding en tours
15.20
Koffie- en theepauze
15.40
Slotbijeenkomst Recreatie in en om de stad
Mieke Dings neemt ons mee terug in de tijd en spreekt over de rol van recreatiegebieden in de Post 65 periode. Hoe gaan we nu om met dit type erfgoed? Landschapsarchitecte Janneke Derksen zal deze vraag beantwoorden voor het Wollefoppenpark een Rotterdams stadpark. En hoe is subtropische zwembad Tropicana als uitzondering midden in de stad terecht gekomen? Yvette Govaart van Blue City geeft meer inzicht over de bijzondere transformatie die men met Tropicana wil gaan maken.
16.10
Afsluiting met dagvoorzitter Jean-Paul Andela
16.15
Borrel (tot 17.30 uur)
De betekenis van Post 65 erfgoed is niet los te zien van de turbulente maatschappelijke ontwikkelingen in de jaren 1965-1990. Hoe kunnen verhaallijnen helpen bij het breder maken van de cultuurhistorische waarde van dit erfgoed? Tijdens de workshop gaan we ermee aan de slag. Verzoek aan de deelnemers: stuur uiterlijk vrijdag 11 oktober een casus (object, ensemble of structuur) naar e.van.es@cultureelerfgoed.nl
In deze workshop kijken we naar de waarde van de inrichting en ervaring van de publieke ruimte. We volgen de rijkdom aan ideeën en verhalen uit de jaren 70 en 80. Welke tijdlagen zijn er terug te vinden op het Schouwburgplein? En hoe verhouden deze zich tot de verhaallijnen? Wat wordt het ultieme verhaal van het Schouwburgplein voor de stad en haar bewoners?
Tijdens deze fietstour door het centrum van Rotterdam neemt Jan van Ballegooijen (bouwhistoricus en onderzoeker bij Crimson) u mee langs een aantal gebouwen met kenmerkend materiaalgebruik voor de Post 65 periode. Ga de dialoog aan over het ontstaan, het gebruik en de waarde van deze moderne materialen.
Let op: de tours 'Moderne materialen' en 'Maritiem museum' zijn fietstours. Als uw voorkeur uitgaat naar een van deze tours is, zouden we graag vernemen of u zelf een fiets meeneemt of dat wij een fiets voor u dienen te reserveren. Dit kunt u bij uw aanmelding aangeven.
Barbara van den Broek (stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam) en architectuurhistoricus Wijnand Galema nemen u op de fiets mee naar het Maritiem Museum (Wim Quist, 1984). In welke context is het Maritiem Museum ontstaan en waarom is dat zo kenmerkend voor het Rotterdamse verhaal van de Post 65 periode? Tegen welke uitdagingen en obstakels loopt men aan bij de transformatie van dit iconische gebouw met betrekking tot bijvoorbeeld het auteursrecht, de erfgoedwaarden en de inpassing in het drukke centrumgebied?
Let op: de tours 'Moderne materialen' en 'Maritiem museum' zijn fietstours. Als uw voorkeur uitgaat naar een van deze tours is, zouden we graag vernemen of u zelf een fiets meeneemt of dat wij een fiets voor u dienen te reserveren. Dit kunt u bij uw aanmelding aangeven.
Tijdens deze wandeltour nemen architectuurhistoricus Johanna van Doorn en Albert Richters (architect/partner bij Powerhouse Company) u mee richting Blaak. Wat maakte het dat deze plek een broedplaats werd voor uitgesproken en iconische Post 65 gebouwen? Wat betekent een gebouw als de Centrale Bibliotheek (Van den Broek en Bakema, 1983) voor een stad als Rotterdam en hoe ga je om met deze verhalen bij een grootschalige transformatie?
De programmaonderdelen Workshop - Casus Schouwburgplein, Fietstour - Maritiem Museum / Recreatie Waterstad en Wandeltour - Blaak / Centrale Bibliotheek maken deel uit van Rotterdam Cultuurstad - Post 65 Part II, van 5 september t/m 30 november 2024 in Rotterdam.